Potrivit unui nou studiu, utilizarea antibioticelor poate agrava melanomul prin deteriorarea microbiomei intestinale.
Conform noii cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea Emory din Atlanta, utilizarea antibioticelor cu spectru larg la șoarecii cu melanom malign, un tip agresiv de cancer de piele, a accelerat creșterea metastatică a osului. Acest lucru a fost cel mai probabil pentru că medicamentele au epuizat flora intestinală a șoarecilor și le-au slăbit răspunsul imunitar.
Potrivit unuia dintre autorii studiului, Subhashis Pal, descoperirile evidențiază importanța microbiomului intestinal în sănătatea generală și sugerează că medicii ar trebui să ia în considerare cu atenție efectele asupra tractului gastro-intestinal atunci când se utilizează terapii cu antibiotice pentru a trata cancerul sau alte boli.
„În studiul nostru, am descoperit că microbiomul intestinal limitează progresia leziunilor osoase ale melanomului la șoareci prin promovarea expansiunii celulelor ucigașe naturale (NK) intestinale și a celulelor T helper (Th1) și îmbunătățind migrarea acestora la locul tumorii.” a spus dr. Pal. „Folosirea antibioticelor orale a epuizat microbiomul intestinal și a redus populația de celule NK intestinale și celule Th1. Acest lucru a făcut șoarecii mai vulnerabili la creșterea tumorii. Ei au avut o sarcină mai mare a tumorilor de melanom decât șoarecii din grupul de control ai căror microbiomi intestinali erau intacți.”
Metastaza osoasa osteolitică este o complicație a melanomului malign. Cercetătorii au emis ipoteza că epuizarea microbiotei intestinale a șoarecilor cu antibiotice le-ar afecta celulele imunitare intestinale și în consecință, le-ar modifica răspunsul imunitar, ducând la metastaze osoase accelerate. Ei au injectat celule de melanom B16F10 în inimile și oasele șoarecilor tratați cu antibiotice. Injecțiile cu antibiotice, așa cum era de așteptat, au dus la creșterea metastatică osoasă la acele animale în comparație cu șoarecii martor care nu au primit tratamente.
Cercetarea a dezvăluit mecanismul creșterii metastatice a melanomului. Analiza citometrică în flux a plasturilor lui Peyer și a celulelor măduvei osoase din interiorul leziunilor tumorale a demonstrat că epuizarea microbiomului a inhibat expansiunea indusă de melanom a celulelor intestinale NK și Th1 și migrarea acestora din intestin în oasele purtătoare de tumori. Măsurarea directă a migrării celulelor NK și Th1 folosind șoareci Kaede, o tulpină care exprimă o proteină fluorescentă fotoconvertibilă care permite urmărirea directă a limfocitelor intestinale, a constatat că antibioticele au redus migrația celulelor NK și Th1 din intestin la locul tumorii de aproximativ opt ori.
Acest studiu indică că modificările microbiomului induse de antibiotice ar putea avea consecințe clinice negative nu numai cu melanom, ci și cu alte boli, a spus dr. Pal.
„Ar trebui să fim foarte atenți cu microbiomul nostru intestinal și cu consecințele adverse neprevăzute ale regimurilor de antibiotice. În schimb, probioticele pot juca un rol major în menținerea unui microbiom intestinal sănătos și a unei stări de sănătate generală mai bună”, a mai adăugat acesta.
Articol de Izabela Constantin