HomeHealthSuperfund, centrul de cercetare al apei potabile

Superfund, centrul de cercetare al apei potabile

Universitatea Yale lansează noul Centru de Cercetare Superfund, unde se vor studia contaminanți ai apei care au fost asociați cu numărul crescut de cazuri de cancer hepatic.

Centrul Superfund va fi primul de acest gen care se adresează studierii contaminantului chimic 1,4-dioxan, care a fost identificat de Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite ca fiind o substanță care poate provoca cancer. Administrat de Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului, Programul de Cercetare Superfund finanțează cercetări orientate spre soluții privind expunerea la substanțe periculoase.

1,4-dioxan este regăsit în multe produse de larg consum, cum ar fi șamponul și antigelul. Vasilis Vasiliou, președintele de științe a sănătății mediului la Școala de Sănătate Publică din cadrul Yale și directorul noului Centru Superfund, a decis să studieze 1,4-dioxanul după întâlnirea cu departamentul de sănătate publică de stat și departamentul de energie și protecția mediului în 2016. Oficialii agenției și-au exprimat îngrijorarea cu privire la nivelurile ridicate ale acestui contaminant din puțurile cu apă potabilă din întreg statul.

„Cancerul hepatic s-au triplat [în incidență], iar ceea ce se întâmplă este o combinație de contaminanți emergenți cărora nimeni nu le-a acordat atenție de mulți ani”, a spus Vasiliou.

Experimentele inițiale au arătat că 1,4-dioxanul este „unic” datorită celor două moduri de acțiune. Un mod este genotoxic, ceea ce înseamnă că substanța chimică poate provoca mutații în ADN. Celălalt este non-genotoxic, referindu-se la modul în care contaminantul poate ajuta la activarea altor agenți cancerigeni și, prin urmare, poate influența proliferarea celulelor tumorale.

Vasiliou a subliniat necesitatea de a studia consecințele asupra sănătății ale expunerii pe termen lung la contaminanții emergenti. Deși este posibil ca anumite substanțe chimice să nu existe la un nivel care ar putea provoca toxicitate acută, ar putea exista pericol în a le consuma la niveluri scăzute în fiecare zi.

Potrivit lui Jaehong Kim, directorul adjunct al centrului, 1,4-dioxanul este atât de mic încât poate trece prin majoritatea filtrelor de apă. În plus, nu este îndepărtat eficient de filtrele de carbon din cauza naturii sale hidrofile.

Când este utilizat ca stabilizator de solvenți în timpul proceselor de fabricație, 1,4-dioxanul este reglementat ca deșeu periculos. Cu toate acestea, unele produse de casă, inclusiv săpunul și detergentul de rufe, conțin urme de 1,4-dioxan și, prin urmare, contribuie, de asemenea, la răspândirea substanței chimice în mediu. În absența unei filtrări eficiente, 1,4-dioxanul poate contamina apoi apele subterane provenite din puțurile de apă potabilă, care sunt adesea greu de monitorizat și reglementat în comparație cu alte surse de apă.

Kim are în vedere o tehnologie rentabilă care poate decontamina apele subterane la scară casnică sau comunitară. Un astfel de dispozitiv s-ar atașa la sistemul de apă al unei case și s-ar folosi de electricitatea acestuia ca bază pentru electrocataliză – un proces electrochimic avansat de oxidare pentru decontaminare. Un obiectiv de cercetare al centrului va fi de a continua dezvoltarea tehnicilor avansate de oxidare care ar putea fi utilizate pentru acest dispozitiv.

Centrul este, de asemenea, interesat de investigarea interacțiunii dintre 1,4-dioxan și câțiva dintre contaminanții toxici concomitenți: 1,1,1-tricloretan, 1,1,1-tricloretilenă și 1,1-dicloretan.

Potrivit lui Kim, atunci când există o contaminare a apelor subterane cu 1,4-dioxan, este probabil să se găsească și acești co-contaminanți. Tehnicile avansate de oxidare pentru distrugerea 1,4-dioxanului vor fi testate împotriva amestecurilor de toxine. Un astfel de tratament care vizează 1,4-dioxanul ar trebui să fie „oarecum universal”, a spus Kim, pentru a distruge simultan și alți poluanți.

Cercetarea va fi susținută în următorii cinci ani printr-un grant de 7,35 milioane dolari americani prin programul federal de cercetare Superfund.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente