HomeHealthAnxietatea în sarcină poate duce la naștere prematură

Anxietatea în sarcină poate duce la naștere prematură

Femeile care suferă de anxietate în legătură cu sarcina lor, nasc, în medie, mai devreme decât cele care nu o fac, potrivit cercetărilor publicate de Asociația Americană de Psihologie. Studiul, care a examinat relația dintre durata sarcinii și diferitele măsuri ale anxietății, ar putea ajuta medicii să înțeleagă când și cum să depisteze cel mai bine anxietatea în timpul sarcinii, pentru a ajuta la prevenirea nașterii premature.

Rezultatele cercetării sugerează că medicii ar trebui să verifice anxietatea în primul și al treilea trimestru.

Anxietatea cu privire la o sarcină curentă este o stare psihosocială puternică care poate afecta rezultatele nașterii. În zilele noastre, simptomele depresive sunt evaluate în multe medii clinice din întreaga lume pentru a preveni complicațiile depresiei postpartum la mame și copii. Acest studiu sugerează că ar trebui să evaluăm în aceeași măsură și anxietatea la femeile însărcinate.” a spus autorul principal al studiului, dr. Christine Dunkel Schetter, de la Universitatea din California, Los Angeles.

Studiile anterioare au arătat că simptomele de anxietate crescute pot apărea la până la una din patru femei însărcinate și că anxietatea poate crește riscul de travaliu prematur sau de naștere înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Acele studii au folosit o varietate de măsuri de anxietate și au inclus atât anxietatea generală, cât și anxietatea specifică sarcinii, care include preocupări cu privire la naștere,  sănătatea și creșterea copilului copilului.

Cercetătorii au analizat datele dintr-un eșantion divers de 196 de femei însărcinate din Denver și Los Angeles care au participat la studiul Healthy Babies Before Birth, pentru a identifica diferitele efecte ale momentului și tipului de anxietate. În cadrul studiului, 45% dintre femei au fost albe non-hispanice, 36% albe hispanice, 10% asiatice și 9% negre sau afro-americane.

Cercetătorii au administrat femeilor patru scale diferite de anxietate, atât în primul, cât și în al treilea trimestru de sarcină. Unul a fost un test de screening cu cinci întrebări pentru anxietatea generală, iar trei erau specifice sarcinii: o scală de zece întrebări și o scară de patru întrebări pentru anxietatea legată de sarcină și o evaluare cu nouă întrebări a unei game de factori de stres legati de sarcină, cum ar fi îngrijirea medicală și grijile legate de creșterea unui nou-născut. Cercetătorii au descoperit că scorurile participanților la toate cele trei scale de anxietate legată de sarcină au fost interconectate.

De asemenea, au descoperit că anxietatea în al treilea trimestru de sarcină a fost asociată mai puternic cu nașterile timpurii. Cu toate acestea, anxietatea generală din primul trimestru a contribuit, de asemenea, la riscul de naștere timpurie. O posibilitate, potrivit cercetătorilor, este că anxietatea generală la începutul sarcinii ar putea predispune femeile să fie anxioase mai târziu în timpul sarcinii cu privire la probleme precum riscurile medicale, travaliul, nașterea și creșterea copilului.

Deși nu toate femeile care încep sarcina cu simptome de anxietate generală vor experimenta mai târziu anxietate specifică sarcinii, rezultatele noastre sugerează că femeile care urmează această progresie sunt susceptibile să aibă un risc deosebit de mare de a naște mai devreme. ”, a spus Christine Dunkel Schetter.

Rezultatele sugerează că medicii ar trebui să depisteze anxietatea generală a femeilor la începutul sarcinii, la fel cum de obicei o fac cu depistarea depresiei, și că femeile care obțin un scor mai mare ar putea fi monitorizate pentru o creștere a anxietății și posibilă intervenție mai târziu, în timpul sarcinii.

 „Creșterea preciziei în înțelegerea atât a riscurilor, cât și a mecanismelor efectelor anxietății sarcinii asupra duratei gestaționale ne poate îmbunătăți capacitatea de a dezvolta, testa și implementa soluții pentru a rezolva problema presantă de sănătate publică a nașterii premature”, a concluzionat Christine Dunkel Schetter.

Studiul a fost publicat recent în revista Health Psychology.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente