HomeEditorialBeneficiile acupuncturii în timpul sarcinii

Beneficiile acupuncturii în timpul sarcinii

Potrivit unui nou studiu, acupunctura poate ameliora durerile lombare și pelvine pe care multe femei le experimentează în timpul sarcinii.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Chineză din Yunnan spun că acest lucru se poate datora faptului că tratamentul pe bază de ace eliberează endorfine – sau „substanțe chimice fericite” – și crește fluxul de sânge către piele și mușchi.

Cu toate acestea, metoda exactă prin care se întâmplă acest lucru este neclară, iar eficacitatea medicinei alternative asupra durerilor de spate în timpul sarcinii, care afectează până la 90 la sută dintre viitoarele mame, rămâne „aprig contestată”.

O echipă din China a ajuns la concluzia lor analizând 10 studii clinice existente care au investigat problema. Au existat puține efecte secundare evidente asupra nou-născuților, deși doar câteva dintre studiile publicate au evaluat rezultate precum nașterile premature. Pentru cercetare, echipa a analizat 10 studii clinice care au implicat 1.040 de femei însărcinate din SUA, Regatul Unit, Suedia, Spania și Brazilia. Studiile, care au fost toate publicate între 2000 și 2020, au comparat cantitatea de ameliorare a durerii oferită femeilor însărcinate care primesc acupunctură.

Nouă dintre studii sugerează că acupunctura reduce semnificativ durerea. Patru dintre acestea au demonstrat că funcția fizică a fost „semnificativ” mai bună după terapie, în timp ce cele cinci care au înregistrat calitatea vieții au sugerat toate că terapia a îmbunătățit-o. Patru au sugerat că acupunctura a făcut o diferență semnificativă în studierea durerii în comparație cu alte intervenții.

Două studii privind medicamentele pentru ameliorarea durerii au sugerat că nu există nicio diferență în cantitatea luată de oameni, indiferent dacă au ăncerat sau nu terapia cu acupunctură. Dintre cele patru studii care au raportat diferența de sănătate între bebelușii ai căror mame au primit terapie și cei ai căror mame nu au încercat acupunctura, niciunul dintre acestea nu a indicat o diferență semnificativă în sănătatea copiilor.

Două dintre studii au înregistrat și contracții premature, dar acești bebeluși au fost sănătoși și la naștere. Șapte studii au înregistrat alte efecte secundare minore așteptate pentru viitoarele mame, cum ar fi durere, sângerare la locul acului și somnolență. Cu toate acestea, participanții au evaluat acupunctura în mod favorabil și majoritatea au fost dispuși să o repete dacă au nevoie.

Cercetătorii au analizat efectul acupuncturii, combinate cu alte terapii sau nu, cu și fără tratamente medicamentoase, dar și impactul potențial asupra nou-născuților. Viitoarele mame erau toate sănătoase, între 17 și 30 de săptămâni de sarcină și aveau dureri de spate și/sau pelvine.

Acupunctura a fost livrată fie de către acupunctori instruiți, fizioterapeuți sau moașe. Șapte studii au analizat acupunctura corporală, în timp ce trei au analizat acupunctura lobului urechii. Toate studiile au înregistrat punctele în care au fost introduse acele, timpul de retenție a acului și doza. În șapte studii, ace au fost introduse în puncte în care sunt în mod normal interzise în timpul sarcinii.

„Acupunctura a îmbunătățit semnificativ durerea, starea funcțională și calitatea vieții la femeile cu dureri de spate în timpul sarcinii. În plus, acupunctura nu a avut influențe adverse severe observabile asupra nou-născuților”, scriu autorii studiului într-un comunicat de presă. „Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma în continuare aceste rezultate.”

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente