HomeGourmetBeneficiile consumului de struguri

Beneficiile consumului de struguri

Cercetătorii de la Universitatea Western New England au demonstat într-un studiu recent efectele „uimitoare” ale consumului de struguri și impactul „remarcabil” asupra sănătății și asupra speranței de viață.

Publicat în revista Foods, un studiu a arătat că adăugarea de struguri la o dietă bogată în grăsimi, consumată de obicei în țările occidentale, a condus la reducerea ficatului gras și la prelungirea duratei de viață.

Pezzuto, care a scris peste 600 de studii științifice, a remarcat că această cercetare dă zicalei „ești ceea ce mănânci” un sens cu totul nou și că studiul strugurilor a demonstrat modificări reale în expresia genetică. „Este cu adevărat uimitor”.

Strugurii au crescut nivelul de gene antioxidante și au amânat moartea natural, atunci când au fost introduși într-o dietă bogată în grăsimi. Pezzuto a spus că cea mai bună estimare a sa este că schimbarea observată în studiu ar corespunde cu încă 4-5 ani în viața umană.

„Care este efectul acestei modificări a expresiei genelor? Ficatul gras, care afectează aproximativ 25% din populația lumii și poate duce în cele din urmă la efecte nefavorabile, inclusiv cancerul hepatic, este prevenit sau întârziat”, au spus autorii. „Genele responsabile pentru dezvoltarea ficatului gras au fost modificate într-un mod benefic prin integrarea strugurilor în dietă.”

Mai exact modul în care toate acestea se leagă de oameni rămâne de văzut, dar este clar că adăugarea de struguri la dietă modifică expresia genelor în mai multe locuri în afară de ficat. În studiile publicate recent în revista Antioxidants de Pezzuto și echipa sa de cercetători, s-a descoperit că consumul de struguri modifică expresia genelor chiar și în creier.

În același timp, consumul de struguri a avut efecte pozitive asupra comportamentului și cogniției care au fost afectate de o dietă bogată în grăsimi, sugerând că modificarea expresiei genelor a fost cea care a produs acest răspuns benefic.

Sunt necesare mai multe studii, dar este de remarcat faptul că o echipă de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) a raportat că consumul zilnic de struguri a avut un efect protector asupra metabolismului creierului.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente