HomeHealthCând visatul cu ochii deschiși devine o problemă

Când visatul cu ochii deschiși devine o problemă

Unele persoane diagnosticate cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) pot experimenta visarea dezadaptată, cu toate acestea, cele două afecțiuni sunt distincte și diferite, potrivit unui nou studiu.

Condiția de visare dezadaptată (MD) a fost definită pentru prima dată de profesorul Eli Somer în 2002, care a descris-o drept „activitate fantastică extinsă care înlocuiește interacțiunea umană și/sau interferează cu funcționarea academică, interpersonală sau vocațională”, și a identificat funcțiile, temele și dinamica cheie ale MD.

Visarea neadaptată este o formă de dependență caracterizată printr-un impuls de a visa cu ochii deschiși și de pierdere într-o lume imaginară, neglijând obligațiile sociale, academice și profesionale. Deși s-ar putea simți satisfăcător pe termen scurt, poate avea un impact negativ asupra bunăstării pe termen lung. Acest tip de visare cu ochii deschiși are o oarecare suprapunere cu simptomele tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), o afecțiune care implică dificultăți de menținere a atenției.

Potrivit terapeutului și neurologului Bobbi Banks, visarea dezadaptată „este folosită ca un mecanism de adaptare și este considerată o formă de disociere, în mod normal ca răspuns la traume anterioare sau la singurătatea cronică. Oamenii care se confruntă cu visarea dezadaptată raportează că visează cu ochii deschiși ore întregi sau chiar zile, adesea în încercarea de a scăpa de experiențe dureroase, amintiri sau declanșatoare ale unor stări neplăcute.

Ea o contrastează cu visarea cu ochii deschișo ocazională și cu „distanțarea”, „ceva pe care cei mai mulți dintre noi am experimentat-o și care este complet normală”, visarea dezadaptată având un impact mai mare asupra capacității de a funcționa în viața de zi cu zi.

Cercetătorii de la Universitatea Ben-Guiron din Negev, în colaborare cu Universitatea din Haifa, au evaluat 83 de adulți cu diagnostic de ADHD. Ei au descoperit că aproximativ 20% au îndeplinit criteriile propuse pentru visarea dezadaptată (MD), care nu are încă recunoaștere oficială ca sindrom psihiatric.

Cercetătorii au evaluat adulții pentru simptome de neatenție, MD, depresie, singurătate și stimă de sine scăzută. Cei care îndeplineau criteriile propuse pentru MD au prezentat rate mai mari de depresie, singurătate și stimă de sine scăzută decât cei care nu au îndeplinit criteriile.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a susține ideea de MD ca o tulburare psihiatrică distinctă, dar dovezile din acest mic studiu sugerează că MD este în esență diferită de ADHD. În chestionare, participanții care au îndeplinit criteriile pentru visarea dezadaptată au spus că au avut dificultăți în a-și acorda întreaga atenție unei sarcini până când aceasta a fost finalizată, dar nu în același mod cum este descris de markerii ADHD.

„Visarea dezadaptată este un fenomen mental independent, care adesea creează un deficit de atenție ca efect secundar, determinând în unele cazuri medicii să îi atribuie criteriile ADHD-ului, dar nu se întâmplă și invers”, au spus autorii.

Aceștia sunt de părere că visarea dezadaptată ar trebui să fie recunoscută drept un sindrom psihiatric formal și adăugat la următoarea ediție a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente