Potrivit unui studiu, persoanele internate în timpul pandemiei atât pentru Covid, cât și pentru alte afecțiuni au o rată mai mare de infecții bacteriene rezistente la antibiotice, comparativ cu pacienții internați înainte de pandemie.
În primul an al pandemiei de COVID-19, antibioticele au fost prescrise la aproximativ 30% din vizitele în ambulatoriu pentru infecția cu COVID-19 în rândul beneficiarilor Medicare, acest lucru indicând necesitatea de a îmbunătăți administrarea antibioticelor în rândul adulților în vârstă.
Un nou studiu prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID), a examinat modul în care pandemia COVID-19 a afectat amenințarea tot mai mare a rezistenței antimicrobiene (AMR). Utilizarea crescută a antibioticelor în timpul pandemiei ar fi cauzat infecții secundare AMR, așa că anchetatorii au încercat să verifice sau să infirme teoria conform căreia rezistența la antibiotice a crescut odată cu izbucnirea COVID-19. Cercetătorii au evaluat impactul pandemiei asupra rezistenței antimicrobiene în 271 de spitale din SUA.
Perioada pre-pandemică a durat de la 1 iulie 2019 la 29 februarie 2020, iar perioada pandemică a inclus pacienți internați în perioada 1 martie 2020-30 octombrie 2021. Anchetatorii au calculat ratele de rezistență antimicrobiană la 100 de internări în perioadele pre-pandemice și pandemice, evaluând dacă infecțiile rezistente la medicamente au început înainte sau după spitalizare.
Rata de rezistență la antibiotice a fost de 3,54 la 100 de internări înainte de pandemie și de 3,47 la 100 de internări în timpul pandemiei. În mod remarcabil, totuși, pacienții care au fost testați pozitiv sau negativ pentru COVID-19 au avut niveluri mai mari de RAM decât pacienții de dinainte de pandemie: 4,92 la 100 de internări, în comparație cu 4,11 la 100 de internări.
Anchetatorii au descoperit că numărul cazurilor de infecții rezistente la medicamente au fost semnificativ mai mari în timpul pandemiei decât în perioada pre-pandemică. Pentru infecțiile dobândite în spital, rata AMR a fost de 0,77 la 100 de internări înainte de pandemie și de 0,86 la 100 de internări în timpul pandemiei.
„Aceste noi date evidențiază importanța monitorizării îndeaproape a impactului Covid-19 asupra ratelor de rezistență antibiotice”, a spus dr. Karri Bauer de la compania farmaceutică americană Merck. „Este deosebit de îngrijorător faptul că rezistența la antibiotice a crescut în timpul pandemiei atât la pacienții pozitivi cu SARS-CoV-2, cât și la cei negativi. Infecțiile dobândite în spital sunt o preocupare majoră, cu rate de rezistență la antimicrobiene semnificativ mai mari în timpul pandemiei decât înainte”, a adăugat el.
Articol de Izabela Constantin