Persoanele cu deficiență de vitamina D au mai multe șanse de a avea un caz sever sau critic de COVID-19, potrivit unui nou studiu publicat online.
Vitamina D joacă un rol important când vine vorba despre sănătatea oaselor, dar și când vorbim despre nervi, mușchi și funcționarea corectă a sistemului imunitar. Nivelurile scăzute ale suplimentului au fost asociate însă cu o serie de boli autoimune, cardiovasculare și infecțioase. La începutul pandemiei, oficialii din domeniul sănătății au încurajat oamenii să ia vitamina D, deoarece aceasta joacă un rol în promovarea răspunsului imunitar și ar putea proteja împotriva COVID-19.
Cercetarea are la bază datele culese în timpul primelor două valuri de coronavirus din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă. Oamenii de știință au subliniat faptul că suplimentele de vitamine nu sunt un substitut pentru vaccinuri, dar că pot ajuta la nivelul imunității.
„Ni s-a părut remarcabil și surprinzător să vedem diferența dintre șansele de a deveni un pacient cu simptome severe atunci când apare deficiența de vitamina D, comparativ cu atunci când nivelul este unul bun”, Amiel Dror, autorul principal al studiului și medic la Galilee Medical Center, a declarat pentru The Times of Israel. „Ceea ce vedem când vitamina D ajută oamenii cu infecții cu COVID este un rezultat al eficienței sale în întărirea sistemului imunitar pentru a face față agenților patogeni virali care atacă sistemul respirator”, a continuat acesta. Deși studiul a fost efectuat înainte de apariția noii variante, Omicron, coronavirusul nu s-a modificat suficient pentru a anula rolul vitaminei D.
Pentru cei 1.176 de pacienți internați în perioada aprilie 2020 – februarie 2021 la Centrul Medical Galilee (GMC) cu teste PCR pozitive au fost cercetate nivelurile de vitamina D, măsurate cu două săptămâni până la doi ani înainte de momentul infectării. În cazul pacienților care au prezentat un deficit de vitamina D (mai puțin de 20 ng/ml) s-au raportat de 14 ori mai multe șanse de a avea un caz sever sau critic de COVID decât cei care prezentau un nivel optim. De asemenea, mortalitatea în rândul pacienților cu niveluri suficiente de vitamina D a fost de 2,3%, în comparație cu 25,6% în grupul cu deficit de vitamina D.
Datele au fost calculate în funcție de vârstă, sex, sezon (vară/iarnă) și boli cornice pentru fiecare pacient, iar rezultatele au fost similare în general, subliniindu-se faptul că nivelul scăzut de vitamina D contribuie în mod semnificativ la severitatea bolii și la mortalitate.
„Rezultatele noastre sugerează că este important să menținem nivelurile normale de vitamina D. Acest lucru va fi benefic pentru cei care contractează virusul”, spune dr. Amiel Dror, de la Centrul Medical Galilee și de la Facultatea de Medicină Azrieli a Universității Bar-Ilan, care a și condus studiul. „Există un consens clar pentru suplimentarea cu vitamina D în mod regulat, conform recomandărilor autorităților locale din domeniul sănătății, precum și organizațiilor globale de sănătate.”
Nivelul de vitamina D poate fi crescut cu ajutorul suplimentelor alimentare, însă cel mai simplu mod de a ne încărca cu aceasta este prin expunerea directă la soare.
Articol de Izabela Constantin