HomeHealthDe ce persoanele cu astm ar trebui să ia în considerarea schimbarea...

De ce persoanele cu astm ar trebui să ia în considerarea schimbarea inhalatorului?

Un nou studiu publicat online încurajează trecerea de la inhalatoarele convenționale folosite de persoanele care suferă de astm la o terapie de întreținere bazată pe inhalator cu pulbere uscată pentru a reduce impactul negativ asupra mediului.

Ashley Woodcock este profesor la Universitatea din Manchester și a condus studiul, sugerând că pacienții cu astm bronșic nu erau adesea conștienți de impactul pe care inhalatoarele care folosesc hidrofluorocarburi ca propulsor îl au când vine vorba de emisia gazelor cu efect de seră.

„Fiecare puf  este echivalent cu a conduce o milă (~1.5 km) într-o mașină de familie, așadar un inhalator poate însemna 200 de mile conduse( aprox. 350 km) dar un inhalator sub formă de pulbere reprezintă aproximativ 20%”, a spus el.

Studiul a fost publicat în revista Thorax și a fost realizat în asociere cu Universitatea Uppsala din Suedia și sponsorizat de către GlaxoSmithKline (GSK). Cercetătorii au efectuat o analiză pentru 2236 de participanți adulți la Salford Lung Study pe parcursul a 12 luni. Aceștia foloseau initial un inhalator presurizat cu doză măsurată (pMDI – pressurized metered dose inhaler) pentru a-și controla starea. Din numărul total de pacienți, 1081 au fost randomizați pentru a primi furoat de fluticazonă/vilanterol printr-un inhalator de pulbere uscată (DPI – dry powder inhaler) de la GSK, în timp ce 1155 au continuat cu tratamentul obișnuit cu pMDI.

Toți participanții au fost evaluați folosind Testul de control al astmului (ACT) la momentul inițial și la 12, 24, 40 și 52 de săptămâni, în timp ce au fost gestionați în condiții care reflectă îndeaproape practica clinică de zi cu zi.

Modul în care boala a fost controlată s-a îmbunătățit în cazul ambelor cohorte în timpul studiului. Participanților care au trecut la DPI li sa prescris cu aproximativ 0,8 mai puține inhalatoare de salbutamol pe parcursul celor 12 luni, comparativ cu cei care au continuat cu îngrijirea obișnuită (7,2 față de 8), au raportat cercetătorii.

Cercetătorii au calculat că pentru fiecare pacient care a făcut schimbarea către DPI s-a economisit pe parcursul celor 12 luni în jur de 130 kg CO2e. După un an, cantitățile anuale de echivalenți pentru dioxidul de carbon pe cap de persoană din grupul cu tratamentul schimbat au fost mai puțin de jumătate față de grupul cu tratament convențional: 108 kg față de 240 kg.

Actualele inhalatoare pentru astm cu aerosoli pe care le folosim sunt ieftine, dar, din cauza gazelor pe care le conțin, reprezintă una dintre cele mai mari contribuții ale industriei farmaceutice la schimbările climatice. Alte țări consideră că alternativele existente sunt superioare, iar unii pacienți din Marea Britanie care au făcut trecerea spun că își controlează mai bine astmul cu noul tip de tratament.

Articol de Izabela Constantin

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente