Rezultatele unui nou studiu amplu arată că persoanele care dorm adesea în timpul zilei au o șansă mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială și de a avea un accident vascular cerebral.
Cercetătorii din China au examinat dacă somnul frecvent ar putea fi un potențial factor de risc cauzal pentru hipertensiune arterială și/sau accident vascular cerebral. Studiul este primul care utilizează atât analiza observațională a participanților pe o perioadă lungă de timp, cât și randomizarea mendeliană – o validare a riscului genetic pentru a investiga dacă somnul frecvent a fost asociat cu hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral ischemic.
„Aceste rezultate sunt deosebit de interesante, deoarece milioane de oameni s-ar putea bucura de un pui de somn de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic”, spune E Wang, profesor și președinte al Departamentului de Anestezie la Spitalul Xiangya Central South University și autorul corespondent al studiului.
Cercetătorii au folosit informații de la UK Biobank despre stilul de viață și despre sănătate culese de la peste jumătate de milion de participanți din Marea Britanie. UK Biobank a recrutat peste 500.000 de participanți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani care au locuit în Regatul Unit între 2006 și 2010. Ei au furnizat în mod regulat mostre de sânge, urină și salivă, precum și informații detaliate despre stilul lor de viață. Sondajul privind frecvența somnului în timpul zilei a avut loc de 4 ori între 2006 și 2019 la o mică proporție din voluntarii Biobank.
Grupul lui Wang a exclus înregistrările persoanelor care au avut deja un accident vascular cerebral sau au avut hipertensiune arterială înainte de începerea studiului. Acest lucru a lăsat date valabile provenind de la aproximativ 360.000 de participanți pentru a analiza asocierea dintre somnul în timpul zilei și raportările inițiale de accident vascular cerebral sau hipertensiune arterială, cu o urmărire medie de aproximativ 11 ani. Participanții au fost împărțiți în grupuri pe baza frecvenței auto-raportate de somn: „niciodată/rar”, „uneori” sau „de obicei”.
Rezultatele studiului au arătat că un procent mai mare dintre cei care dormeau în timpul zilei erau bărbați, cu niveluri de educație și venituri mai scăzute, care au raportat că fumează țigări, beau zilnic, au insomnii, sforăie și ale aleg să aibă somnuri scurte spre seară.
În comparație cu persoanele care au raportat că nu au aproape niciodată un pui de somn, persoanele care de obicei dorm au avut o probabilitate cu 12% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială și cu 24% mai mare probabilitate de a avea un accident vascular cerebral.
Participanții cu vârsta mai mică de 60 de ani care sunt obișnuiți să aibă de obicei un somn scurt pe timp de zi au avut un risc cu 20% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, comparativ cu persoanele de aceeași vârstă care nu procedează astfel. După vârsta de 60 de ani, somnul obișnuit a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de hipertensiune arterială, comparativ cu cei care au raportat că nu aleg să aibă un pui de somn în timpul zilei niciodată.
De asemenea, aproximativ trei sferturi dintre participanți au rămas în aceeași categorie de somn pe tot parcursul studiului.
Rezultatul randomizării mendeliane a arătat că, dacă frecvența somnului a crescut cu o categorie (de la niciodată la uneori sau uneori la de obicei), riscul de hipertensiune arterială a crescut cu 40%. Frecvența mai mare a somnului a fost legată de tendința genetică pentru riscul de hipertensiune arterială.
“Deși somnul în sine nu este dăunător, mulți oameni care au un pui de somn în mod regulat pot face acest lucru din cauza somnului slab pe timp de noapte. Somnul slab pe timp de noapte este asociat cu o sănătate mai precară, iar somnul în timpul zilei nu este suficient pentru a compensa acest lucru”, a spus psihologul clinician și expertul în somn Michael Grandner de la Universitatea din Arizona, care nu a fost implicat în cercetare. „Acest studiu reflectă alte constatări care arată, în general, că a lua mai multe pui de somn pare să reflecte un risc crescut de probleme ale sănătății inimii”.
Articol de Izabela Constantin