HomeLifestyleCe indică mișcările ochilor din timpul somnului?

Ce indică mișcările ochilor din timpul somnului?

Mișcarea ochilor în timpul somnului poate reflecta locul în care vă uitați într-un vis, sugerează un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California.

Etapa de somn cu mișcarea rapidă a ochilor (REM), o perioadă de somn în care ochii se mișcă sub pleoape, a fost mult timp un subiect de fascinație pentru cercetătorii din întreaga lume. În timp ce somnul REM este considerat și o perioadă în care oamenii visează, nu a existat un studiu concret care să stabilească o corelație între mișcarea ochilor în somn și vise.

Studiile anterioare au încercat să abordeze relația dintre cei doi factori prin monitorizarea mișcărilor oculare ale oamenilor în timp ce dormeau și trezindu-i pentru a-i întreba ce au visat.

Cu toate acestea, studiile au condus la rezultate contradictorii, posibil din cauza raportării inexacte a viselor și a limitării tehnice de a potrivi o anumită mișcare a ochiului la un moment specific dintr-un vis auto-raportat.

Noul studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, a încercat să măsoare visul prin activitatea electrică a unui creier adormit. În loc de oameni, echipa a observat șoareci, care experimentează de asemenea somnul REM. Studiul a fost publicat în revista Science.

Cercetătorii au observat activitatea celulelor nervoase din talamusul șoarecilor, un fel de busolă internă care este responsabilă pentru îndreptarea capului într-o anumită direcție. Echipa de cercetare a folosit sonde mici, implantate pentru a înregistra activitatea neuronală a șoarecilor când erau treji. Cu o serie de camere, au surprins, de asemenea, fiecare săgeată și clipire din ochi.

Senzorii au rămas activi atunci când șoarecii dormeau și sacadele, o mișcare rapidă a ochiului între punctele de fixare stabilite în timpul perioadei de veghe, au fost apoi utilizate pentru a determina relația dintre mișcarea ochiului în timpul REM și direcția dorită în lumea lor mentală.

Descoperirea a arătat că direcția de mișcare a ochilor la șoarecii adormiți se potrivea exact cu schimbările în direcția capului, la fel ca schimbarea privirii la șoareci când sunt treji. Aceasta a însemnat că mișcările ochilor în timpul somnului REM pot dezvălui schimbări ale privirii în lumea virtuală a viselor, oferind o fereastră către procesele cognitive care au loc în vis.

Studiul a reușit să stabilească că o parte a creierului care controlează sensul direcției capului se coordonează cu partea care controlează mișcările ochilor, în somnul REM.

Cercetătorii au spus că sunt încrezători că studiul ar putea fi o descoperire în înțelegerea funcției creierului în timpul somnului.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

Previous articleEvoluția mucusului
Next articleCum au apărut dinții?
ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente