HomeHealthCe se întâmplă cu inima după un infarct miocardic?

Ce se întâmplă cu inima după un infarct miocardic?

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul de copii Ann & Robert H. Lurie din Chicago și Institutul de Cercetare Cardiovasculară Feinberg de la Universitatea Northwestern urmărește modul în care inima se repară în urma unui infarct miocardic. Odată cu finalizarea acestei cercetări, aflăm că răspunsul imun al organismului și al sistemului limfatic sunt esențiale acestui proces.

În această lucrare a fost cercetat rolul jucat de macrofage, care sunt celule specializate care pot distruge bacteriile sau pot iniția răspunsuri utile la inflamație. Ele produc un anumit tip de proteină numită VEGFC, raportează cercetătorii.

„Am descoperit că macrofagele, sau celulele imune care se grăbesc către inimă după un atac de cord pentru a „mânca” țesutul deteriorat sau mort, induc, de asemenea, factorul de creștere a endoteliului vascular C (VEGFC), care declanșează formarea de noi vase limfatice și promovează vindecarea”, spune patologul Edward Thorp de la Universitatea Northwestern din Illinois. „Provocarea noastră acum este să găsim o modalitate fie de a administra VEGFC, fie de a convinge aceste macrofage să inducă mai multe VEGFC, pentru a accelera procesul de reparare a inimii”.

Pentru persoanele care suferă un atac de cord, există un risc mai ridicat de insuficiență cardiacă, cu toate că în ultimii ani au fost realizate progrese notabile în privința tratamentului medicamentos. Acest lucru se întâmplă în mare parte deoarece unele macrofage care ajung la locul leziunii sunt proinflamatorii și nu induc VEGFC.

Cercetătorii au împărțit tipurile de macrofage în „bune” și „rele”, în funcție de posibilitatea acestora  de a induce VEGFC.

„Este un scenariu Dr. Jekyll și Mr. Hyde, cu macrofage „bune” care induc VEGFC și cele „rele” care nu. Trebuie să prevenim ca macrofagele „rele” să provoace daune suplimentare”, a spus unul dintre autori, dr. Guillermo Oliver, director al Institutului de Cercetare Cardiovasculară și Renală Feinberg – Centrul de Biologie Vasculară și de Dezvoltare și profesor de medicină la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine. „Lucrăm pentru a înțelege mai multe despre evoluția către insuficiență cardiacă după un atac de cord, pentru a interveni devreme și a restabili cursul reparației cardiace”.

Pentru ca procesul de „reparare” al inimii să fie complet, celulele muritoare sunt îndepărtate printr-un proces cunoscut sub numele de eferocitoză în care aceste macrofage joacă un rol important. Studiind acest proces în celulele din laborator și la șoareci, echipa a identificat modul în care tipul corect de macrofage producătoare de VEGFC au reușit să ducă la bun sfârșit procesul de restabilizare al inimii.

În viitor, cercetătorii își propun să găsească metode prin care să crească numărul de macrofage utile din inimă și să reducă numărul macrofagelor dăunătoare, sporind șansele unei recuperări sănătoase.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente