HomeLifestyleCel mai eficient tratament pentru durerea cronică de spate

Cel mai eficient tratament pentru durerea cronică de spate

Fizioterapia, precum și exercițiile de forță și stabilitate, sunt opțiuni comune de tratament pentru durerea de spate. Dar cum poate fi tratamentul cât mai eficient? Care metodă reduce cel mai eficient durerea? O meta-analiză recentă publicată în Journal of Pain de către Universitatea Goethe din Frankfurt a dezvăluit noi perspective.

Durerea de spate este o afecțiune frecventă cu numeroase cauze, inclusiv postură proastă, efortul excesiv, stresul constant la locul de muncă sau acasă, lipsa exercițiilor fizice și postura proastă. Pentru un număr considerabil de pacienți, simptomele sunt cronice, adică durează o perioadă lungă sau reapar în mod repetat. Cu toate acestea, terapia cu port și exerciții fizice, atunci când este făcută corect, poate oferi alinare.

Cercetătorii au studiat date din 58 de studii randomizate controlate care au implicat peste 10.000 de persoane care suferă de dureri lombare cornice, de pe întreg globul. Datele relevante din manuscrisele originale au fost mai întâi filtrate și apoi analizate în grupuri. Când au analizat aceste date, cercetătorii au analizat dacă și cum variază formele convenționale de terapie și tratamentul individualizat în ceea ce privește rezultatul. „Individualizat” se referă la un fel de coaching personal în care terapeuții vizează precis nevoile și potențialele fiecărui pacient și colaborează cu ei pentru a alege cursul tratamentului.

Potrivit cercetării, terapia individualizată pentru durerile cronice de spate a avut un impact mult mai mare decât terapiile convenționale cu exerciții fizice. Rata de succes pentru ameliorarea durerii a fost cu 38% mai mare decât în ​​cazul terapiei convenționale.

„Efortul mai mare necesar pentru tratamentul individual merită la final, deoarece pacienții beneficiază într-o măsură importantă din punct de vedere clinic”, spune autorul principal, dr. Johannes Fleckenstein de la Institutul de Științe ale Sportului de la Universitatea Goethe din Frankfurt.

Cu toate acestea, studiul a mers și mai departe. Echipa de cercetare din Frankfurt a comparat un al treilea grup de metode de tratament alături de cele standard și individualizate. În acest grup, sesiunile de antrenament individualizate au fost combinate cu terapia cognitiv-comportamentală (CBT). Această procedură – un tip de terapie prin vorbire – se bazează pe presupunerea că gândurile și comportamentele negative din jurul durerii tind să o exacerbeze. Prin intermediul terapiei, pacienții cu durere învață să schimbe modul în care o gestionează.

Ei încetează să le fie frică să se miște sau sunt învățați tactici pentru a face față durerii. Acest lucru îi face să realizeze că nu sunt deloc neajutorati. Dar cum contribuie de fapt suportul psihoterapeutic la succesul tratamentului? Analiza datelor a relevat următoarele: atunci când o abordare individualizată și CBT au fost combinate, rata de succes în ceea ce privește ameliorarea durerii a fost cu 84% mai mare decât în ​​cazul tratamentului standard. Terapia combinată, numită și terapie multimodală, a dus astfel la cel mai bun rezultat.

Fleckenstein vede în studiu „un apel urgent la politica de sănătate publică” pentru promovarea terapiilor combinate atât în ​​ceea ce privește îngrijirea pacientului, cât și remunerația. „În comparație cu alte țări, precum SUA, suntem într-o poziție relativ bună în Germania. De exemplu, emitem mai puține prescripții pentru medicamente puternice, cum ar fi opiaceele. Dar numărul de raze X inutile, care, apropo, poate contribui și la cronicizarea durerii, iar indicațiile chirurgicale inexacte sunt încă foarte mari.”

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente