HomeEditorialCelule canceroase colorate în verde fosforescent

Celule canceroase colorate în verde fosforescent

Oare o să luminez în întuneric? Întreabă o pacientă cu cancer ovarian medicul curant după ce acesta i-a explicat că sugerează să-i administreze o medicație care avea să îi transforme celulele canceroase în verde fosforescent.

Food and Drug Administration (FDA) a aprobat primul trasor ce permite chirurgilor să localizeze leziuni ovariane cancerigene. Aceasta se va numi CYTALUX, o combinație dintre doua cuvinte latine, CYT (celulă) și LUX (lumină). CYTALUX a fost creat de către cercetătorii de la Universitatea Purdue și va fi lansat pe piață de către cei de la On Target Labortories.

Ideea a venit în urma unei colaborări cu o echipă de chirurgi din Olanda care descriau că localizarea leziunilor maligne este încă o provocare majoră cu care se confruntă în operații. În multe ocazii, țesutul malign se vede cu ochiul liber aproape identic cu cel sănătos, fiind o problemă când vine vorba de operarea tuturor leziunilor.

Pacientul este injectat cu această vopsea fluorescentă cu 1-9 ore înainte de operație. Substanta se răspîndește prin sistemul sanguin, concentrându-se în zonele tumorale. La intrarea în operație, țesutul problematic va lumina verde neon, devenind vizibil cu ochiul liber. Până și cele mai ascunse leziuni canceroase vor lumina acum, gata să fie excizate, în lumina unei lămpi speciale.

Această vopsea permite localizarea nodulilor care nu sunt vizibili pe computerul tomograf, crescând șansele ca în urma operației, toate tumorile să fi fost scoase. In studiul clinic, chirurgii au reușit cu ajutorul acestui trasor să găsească țesut malign sau să îmbunătățească practica chirurgicală în 27% din cazurile pacienților cu cancer ovarian.

Celulele canceroase se divizează mult mai rapid decât celulele normale. Pentru a face acest lucru, ele au nevoie de folat, un tip de vitamina B, pe care îl râvnesc profund. Ce este inovator la acest izotop fosforescent reactiv al tumorei este folatul pe care îl conține. Odată injectat, țesutul malign se va lupta să acapareze cât mai mult acid folic, deci cât mai multă medicație fosforescentă.

„Leziunile canceroase sunt adesea îndepărtate foarte grosolan prin tăierea unor margini mari în jurul acelui țesut canceros și rezecția multor țesuturi sănătoase”, a spus Low, președinte în cadrul institutul de descoperire a medicamentelor de la Purdue University. „Acest lucru poate fi adesea dăunător pentru pacient, mai ales când țesutul sănătos este extrem de valoros – și în majoritatea cazurilor este.”. Low adaugă “agentul de imagistică fluorescentă poate permite chirurgilor să fie mai preciși în practică.”

Cât despre siguranța și efectele adverse ale trasorului, cercetătorii declară că acesta este sigur de folosit, iar majoritatea reacțiilor adverse au fost ușoare și moderate. Potrivit unei declarații a laboratoarelor On Target, cele mai frecvente efecte secundare ale CYTALUX raportate în studiile clinice au fost greața, vărsăturile, durerile abdominale, înroșirea feței, indigestia, disconfortul toracic, mâncărimea și reacția alergică în timpul administrării sau perfuziei.

„Viziunea lui Dr. Low nu s-a oprit doar la o moleculă. Credem că avem ocazia de a dezvolta un portofoliu de molecule”, spune Chris Barys, CEO pentru On Target Laboratories. „În prezent evaluăm un agent imagistic pentru detectarea cancerului pulmonar ce se află într-un studiu de fază 3.

„Dincolo de asta, avem un studiu în desfășurare pentru cancerul de prostată și, de asemenea, facem progrese remarcabile în laboratorul de cercetare pentru cancerul de colon. Când te gândești la statistici, ele reprezintă aproximativ trei sferturi din toate cazurile de cancer la pacienți internați în Statele Unite.”

Low subliniază că tendința în chirurgie se orientează către tehnici non-invazive, de înaltă precizie, iar trasorii fosforescenți ce vizează tumori reprezintă un pas esențial în implimentarea acestor metode. Astfel, operațiile viitorului vor putea fi mai precise, eliminând elementul de incertitudine și palparea tumorală.

Articol de Victoria Nănău

  • https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2021/Q4/fda-approves-pioneering-drug-for-ovarian-cancer-surgery.html
  • https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-new-imaging-drug-help-identify-ovarian-cancer-lesions
  • https://www.news-medical.net/news/20211130/Imaging-drug-that-illuminates-ovarian-cancer-tissue-when-exposed-to-fluorescent-light-gets-FDA-approval.aspx

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente