HomeHealthCercetătorii testează un tratament tehnologic promițător pentru depresia tinerilor

Cercetătorii testează un tratament tehnologic promițător pentru depresia tinerilor

Rezultate promițătoare au fost raportate într-un nou studiu condus de Faranak Farzan, profesor la Universitatea Simon Fraser din Canada, privind utilizarea abordărilor neurotehnologice pentru tratarea depresiei în rândul tinerilor.

Cercetătorii au evaluat rezultatele clinice și neurofiziologice ale utilizării unei combinații de stimulare a creierului cu exerciții cognitive, ca tratament pentru tulburarea depresivă majoră la 26 de tineri participanți cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani.

Forma specifică de stimulare a creierului, denumită stimulare theta-burst (TBS), s-a dovedit deja a fi o metodă rapidă și eficientă pentru tratarea depresiei la adulți. TBS e o metodă de a modifica temporar excitabilitatea corticală a creierului uman prin stimulare magnetică transcraniană (TMS) repetitivă. TBS implică administrarea de impulsuri magnetice pentru a stimula cortexul prefrontal al creierului. Această zonă a creierului este implicată în diferite aspecte ale cogniției, inclusiv raționamentul, rezolvarea problemelor, înțelegere și controlul impulsurilor. De asemenea, constituie o regiune a creierului puternic implicată în tulburarea depresivă majoră De exemplu, tulburările cortexului prefrontal au fost legate de simptome precum ruminația și ideația suicidară.

În acest studiu, timp de patru săptămâni, cercetătorii au vizat cortexul prefrontal cu sesiuni repetate de TBS la participanții tineri. Apoi cercetătorii au observat și monitorizat modificările activității creierului folosind o tehnică de cartografiere multimodală a creierului de stimulare magnetică transcraniană combinată cu electroencefalografie (TMS-EEG).

La sfârșitul studiului de patru săptămâni, cercetătorii au observat schimbări semnificative în activitatea creierului în regiunile de tratament, precum și în regiunile care nu au fost stimulate direct cu TBS. Modificările activității creierului au fost, de asemenea, asociate cu o reducere a depresiei și a ruminației.

Sunt necesare mai multe opțiuni de tratament

Tulburarea depresivă majoră afectează aproximativ 11% dintre adolescenți și tineri, dar tratamentele existente, cum ar fi medicamentele și/sau psihoterapia, nu reușesc să îmbunătățească semnificativ simptomele în aproximativ 30 – 50% din cazuri”, a spus Farzan, profesor la Catedra de inovații tehnologice pentru recuperarea dependenței și sănătate mintală și conducător al noului eBrain Lab al Universității Simon Fraser.

Cercetătorii au observă că unele medicamente au fost, de asemenea, asociate cu efecte secundare în cadrul tinerilor, cum ar fi gândurile și comportamentele suicidare, ceea ce duce la căutarea unor opțiuni de tratament mai sigure.

Construind pe baza cercetărilor anterioare

Cercetările anterioare au arătat o legătură între disfuncția cortexului prefrontal și tulburarea depresivă majoră. „Folosind tehnologia de cartografiere a creierului TMS-EEG, am descoperit, de asemenea, că cortexul prefrontal la tinerii cu tulburarea depresivă majoră a prezentat o activitate cerebrală mai mare în comparație cu tinerii sănătoși. A fost foarte interesant să vedem în studiul actual că patru săptămâni de tratament  realizată prin TBS părea să reducă această activitate excesivă a creierului, reflectând revenirea la o stare „sănătoasă”, a spus dr. Prabhjot Dhami, primul autor al studiului.

Deficiențele cortexului prefrontal la tinerii cu tulburarea depresivă majoră pot contribui, de asemenea, la simptome precum ruminația și ideea/comportamentul suicidar. Deoarece cortexul prefrontal este critic pentru funcționarea executivă, disfuncția sau deficitele din această regiune pot conduce la apariția și menținerea simptomelor depresive.

Cercetătorii spun că tratamentele neurotehnologice, cum ar fi combinația de TBS axată spre cortexul prefrontal, urmată de un exercițiu cognitiv care poate implica și această zonă a creierului, au potențialul de a optimiza impactul asupra cortexului prefrontal în cazul tulburării depresive majore a tinerilor și, respectiv, de a atenua cât mai eficient simptomele.

Studiul a fost publicat în Journal of Affective Disorders Reports.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente