HomeAvantstoryWargha Enayati: Românii nu trebuie să mai plece din țară pentru servicii...

Wargha Enayati: Românii nu trebuie să mai plece din țară pentru servicii medicale

Binecunoscut în lumea medicală drept un antreprenor extrem de inovativ, mereu interesat de a concepe proiecte și a aduce soluții medicale de înaltă performanță, dr.Wargha Enayati a creionat timp de 8 ani conceptul Enayati Medical City, primul oraș medical din România, care a devenit realitate. Aici românii pot accesa servicii medicale de elită. Este un proiect scump, dar ambițios, care a demonstrat că se poate și în România, totul e să ai voință și perseverență.

Alexandra Mănăilă: Ce presupune acest concept nou în peisajul medical românesc?

Wargha Enayati: Enayati Medical City este cel mai mare ecosistem medical din România, primul oraș medical și cea mai mare investiție medicală privată din ultimii 30 de ani. În zona de Nord a Bucureștiului a fost ridicat un ansamblu de spitale cu o capacitate totală de 300 de paturi, imagistică, săli de chirurgie, 18 paturi ATI, radioterapie, PET CT, medicină nucleară, centru de recuperare și fizioterapie și 60 de cabinete medicale care acoperă toate specialitățile de la medicină de familie până la medicină integrativă cu toată infrastructura necesară gândită, proiectată și executată conform cerințelor legale și medicale ale anului 2021.

Primul oraș medical din România, Enayati Medical City, a demonstrat că se poate face de la zero, repede și corect infrastructură spitalicească performantă care să servească în primul rând interesului public, în condiții de maximă siguranță atât medicală cât și umană. Investiția s-a ridicat la 60 de milioane de euro și a durat de la faza de autorizație de construcție până la deschiderea propriu-zisă – 2 ani.

Am realizat în 2 ani de zile, un proiect unic în România și Europa. Enayati Medical City cuprinde:

  • un spital de recuperare și geriatrie cu secții de recuperare de scurtă durată, recuperare de lungă durată, boli neurodegenerative și paliație, recuperare post COVID și accent pe boli cronice cu 150 de paturi,
  • un centru rezidențial pentru vârstnici cu apartamente și camere destinate asigurării unui trai demn seniorilor noștri, cu 50 de locuri și centru de wellness pentru seniori cu activități recreative,
  • un spital de oncologie și recuperare cu 6 săli de operație și 100 de paturi din care 18 ATI și chimioterapie operat de Monza, buncăre pentru radioterapie, PET-CT și medicină nucleară operate de Neolife,
  • policlinică Concierge Medical cu multiple specialități și cel mai performant sistem de abonamente medicale de pe piață din România.

Alexandra Mănăilă: Sunt specialități sau departamente pe care încă nu le-ați înființat, dar vi le doriți pe viitor?

Wargha Enayati: Sigur, zona de servicii de sănătate se adaptează permanent. Vrem în perioada următoare să devenim spital universitar dar și să dezvoltăm un centru specializat pentru Scleroză Multiplă, sub coordonarea doamnei prof. dr. Gabriela Mihăilescu. De altfel, spitalul de oncologie Monza va mai dezvolta și un centru de studii clinice în cadrul Orașului Medical.

Alexandra Mănăilă: Cine sunt beneficiarii Enayati Medical City?

Wargha Enayati: În primul rând fiind un centru pentru vârstnici integrat, cei care sunt în această categorie. Apoi bolnavii cronici care au nevoie de îngrijire și recuperare. În al doilea rând, bolnavii oncologici dar și orice persoană care își dorește să aibă grijă de propria sănătate, fie pentru prevenție sau screening, fie pentru a nu mai fi nevoit să plece din țară pentru servicii medicale de elită.

Alexandra Mănăilă: Ce anume v-a determinat să vă axați pe vârstnici, oncologie şi recuperare. Ați identificat o nevoie anume în piață?

Wargha Enayati: Orice proiect am pornit în cei 25 de ani de când activez în piață privată de sănătate a fost ca urmare a unei nevoi identificate. A fost mai întâi prima policlinică pluridisciplinară din sistemul privat, apoi sistemele de abonamente care acum au ajuns la o piață de 2 milioane de abonați, primul spital dedicat femeii, prima maternitate, prima banca de celule stem, prima rețea de clinici și spitale. De la ieșirea mea din acționariatul Rețelei private Regina Maria am identificat nevoia neacoperită sau puțin adresată legată de vârstnici: lipsa unor centre integrate spital-rezidențial, lipsa unui sistem integrat de diagnostic, tratament și recuperare pentru pacientul oncologic și transformarea abonamentelor într-o piață commodity care nu mai răspunde nevoii de calitate și unicitate a parcursului pacientului în sistem.

Alexandra Mănăilă: Ați creat un centru de îngrijire pentru vârstnici, cu peste 130 de paturi. Ce este diferit în acest centru de îngrijire al seniorilor față de așezăminte similare private existente?

Wargha Enayati: În primul rând faptul că vârstnicului i se poate acorda îngrijire continuă indiferent de situația medicală sau socială în care se află. Apoi integrarea sub același acoperiș a tuturor funcțiunilor medicale și de activități, de la centre de activități, recuperare, recreere în condiții de top. Modul în care este totul amenajat, grija cu care sunt vârstnicii încercuiți, tot sistemul pus la punct ne diferențiază complet de piața deja existentă.

Alexandra Mănăilă: Va fi accesibil acest centru și pentru românii cu venituri mai mici sau va rămâne doar un centru de lux pentru vârstnici. Câte locuri sunt ocupate în prezent?

Wargha Enayati: De la început am știut că va fi un proiect mai scump decât ce este acum pe piață, tocmai pentru că am creat tot acest ecosistem la dispoziția vârstnicului. Sunt și servicii pe care le oferim decontate de CNAS, dar în general prețurile sunt peste 2500 euro/lună pentru îngrijirea unui senior. În acest moment avem un grad de ocupare de peste 40% și credem că până la sfârșitul anului 2022 vom vorbi de o piață care va înțelege că nu doar accesibilitatea serviciilor de îngrijire contează, ci ceea ce i se oferă vârstnicului în îngrijirea permanentă. De altfel, îmi permit să spun că centrele care acum vând îngrijire cu 500-1000 euro pe lună nu oferă decât condiții sub demnitatea vârstnicilor și practic pe termen lung, ele devin mai scumpe decât ceea ce oferim noi în mod integrat.

Alexandra Mănăilă: În ambulatoriul de specialitate aveți 60 de cabinete medicale. Ați introdus și servicii de recuperare şi evaluare post COVID-19. Cât de accesate au fost aceste servicii în această perioadă a pandemiei comparativ cu celelalte?

Wargha Enayati: Acoperim 98% din serviciile ambulatorii, inclusiv imagistică, atât prin Concierge Medical cât și prin partenerii ceilalți din Orașul Medical. Adresabilitatea este foarte mare, iar din punct de vedere al recuperării post COVID suntem singurul spital cu Departament de Evaluare și Recuperare post COVID, iar pachetele noastre sunt o parte decontate de CNAS (spitalizare de zi), o parte cu coplată, dar includ și servicii inovative de recuperare cum ar fi terapia hiperbarică în parteneriat cu clinica Verithera din cadrul Enayati Medical City.

Alexandra Mănăilă: Care sunt prețurile/abonamentele practicate în ambulatoriu?

Wargha Enayati: Abonamentele Concierge Medical încep cu 10 euro/lună și pot ajunge până la 200 de euro/lună în funcție de necesități.

Alexandra Mănăilă: Investiţia totală se ridică la suma de 60 de milioane de euro. În cât timp se va amortiza investiția și când va ajunge pe profit?

Wargha Enayati: Conform business planului avut, vom avea în 3 ani un turnover similar investiției, iar felul în care se desfășoară deja activitatea în orașul medical ne demonstrează că am previzionat corect.

Alexandra Mănăilă: Cum v-ați dori să fie perceput noul concept de servicii medicale de înaltă performanță de pacienții români și străini, de sistemul de sănătate de stat și privat din România și de către autorități?

Wargha Enayati: E simplu, românii trebuie să știe că nu mai trebuie să plece din țară pentru servicii medicale!

Alexandra Mănăilă: Dată fiind experiența dvs., dacă ați fi Ministrul Sănătății în România, cu ce ați începe reforma sanitară pentru ca România să ajungă să fie o țară ,,ca afară”?

Wargha Enayati: Nu vreau să fiu Ministrul Sănătății, dar am fost mereu în dialog cu cei 30 de miniștri din ultimii 25 de ani și ei au știut fiecare care este punctul meu de vedere: desființarea spitalelor neperformante, delimitarea activității medicilor fie la stat fie la privat, investiții greenfield și plan strategic transpartinic pe care să îl pună în aplicare cu KPI-s (nota redacției: Key Performance Indicator) orice ministru vine indiferent de la ce partid este.

Alexandra Mănăilă: Care sunt top 5 priorități cel mai urgent de rezolvat în opinia dvs., pentru ca țara noastră să poată avea un sistem de sănătate funcțional.

Wargha Enayati: România are particularitățile ei, e greu să adaptezi ceva la sistemul românesc. De aceea cred că toată lumea din sistem trebuie să gândească inovativ. Cele mai urgente sunt INVESTIȚIILE. De aici pleacă totul.

Interviu de Alexandra Mănăilă

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente