HomeLifestyleClădirile plutitoare ar putea fi locuinţele viitorului

Clădirile plutitoare ar putea fi locuinţele viitorului

Salmon Eye, o instalație plutitoare și un spațiu expozițional, a fost lansat în Hardangerfjord din Norvegia. Expoziţia va avea ca scop educarea vizitatorilor în protejarea mării precum și a numeroaselor sale specii. Clădirea a fost proiectată de firma daneză de arhitectură Kvorning Design să semene cu un ochi de pește de unde şi numele „Ochiul de somon”.

Structura folosește pereți din oțel inoxidabil în formă de solzi pentru a imita aspectul și culoarea peștilor. Clădirea cântărește 1.256 de tone, are un diametru de 25 de metri și are patru etaje, dintre care unul sub apă. Întregul său spaţiu interior este de 650 mp. Ideea proiectului Salmon Eye a apărut pentru prima dată în 2019, dar proiectarea și construcția sa nu au fost întreprinse până în iulie 2021. Clădirea a fost finalizată în august 2022 și a avut lansarea oficială pe 8 septembrie 2022.

Ideea unei clădiri plutitoare nu este cu totul nouă. În aprilie 2022, orașul metropolitan Busan din Republica Coreea și compania de tehnologie albastră OCEANIX au făcut cunoscut primul prototip de oraș plutitor sustenabil din lume. Orașul plutitor, OCEANIX Busan, își propune acum să ofere tehnologie inovatoare pentru orașele de coastă care se confruntă cu o penurie severă de terenuri, situaţie care este agravată şi de amenințările climatice. Orașul va servi drept „primul prototip de oraș plutitor sustenabil din lume,” urmărind să fie „o infrastructură rezistentă la inundații care se ridică odată cu marea”, furnizându-și propria hrană, energie și apă.

În iunie 2022, orașul plutitor al Maldivelor, un proiect ambițios, care vrea să contracareze creșterea nivelului mării, și-a dezvăluit prima sa casă. Pentru finalizarea acestui proiect cooperează guvernul Maldivelor şi arhitectul Koen Olthuis, fondatorul WaterStudio, o firmă specializată în construirea pe apă. Firma a proiectat peste 300 de structuri plutitoare în întreaga lume, care funcționează acum ca locuinţe, birouri, școli și chiar centre de sănătate.

Cu puţin timp în urmă, un arhitect din Republica Cehă a lansat prima casă din beton plutitoare, imprimată în 3D, numită Prvok. Introdusă pentru prima dată în râul Vltava în august 2020, Prvok poate fi contruit în 48 de ore și este considerată ecologică, deoarece reduce emisiile de CO2. Casa este fabricată cu eco-tehnologii.

Se pare că locuinţele plutitoare și chiar orașe întregi câștigă rapid popularitate, mai ales pe măsură ce nivelul mării crește. Dacă încălzirea globală nu poate fi oprită, vom avea din ce în ce mai multă nevoie de aceste structuri plutitoare, deoarece anumite zone de pe glob pot fi acoperite de apă.

Este îmbucurător să vezi că arhitecții și inginerii se gândesc la asta şi fac planuri pentru un viitor care va părea mult mai puțin neclar dacă este tratat corespunzător.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente