HomeHealthUn nou virus de herpes modificat genetic ucide celulele canceroase

Un nou virus de herpes modificat genetic ucide celulele canceroase

O versiune modificată genetic a virusului de herpes a arătat un mare potențial în tratarea cancerelor avansate, potrivit unui raport al Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra. Tehnologia se află la primele încercări, dar pare foarte promițătoare.

Deși tratamentul este încă în fază incipientă, cercetătorii au descoperit că RP2, o versiune modificată a virusului de herpes simplex, a reușit să omoare celulele canceroase la un sfert dintre pacienți. Pacienții aveau cancere atât de avansate și complicate încât tratamentele cunoscute nu mai funcţionau.

Studiul nostru arată că un virus modificat genetic, care ucide cancerul, poate oferi un nou tratament împotriva tumorilor, distrugând direct celulele canceroase din interior, în timp ce apelează la sistemul imunitar împotriva lor”, spune liderul studiului Kevin Harrington, profesor de terapii biologice împotriva cancerului de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.

El a adăugat că este rar să vezi astfel de răspunsuri pozitive în studiile clinice aflate în stadiu incipient ce au ca scop principal testarea siguranței unui tratament.

„Descoperirile inițiale ale studiului sugerează că o formă modificată genetic a virusului de herpes ar putea deveni o nouă opțiune de tratament pentru unii pacienți cu cancer avansat, inclusiv cei care nu au răspuns la alte forme de imunoterapie”, a explicat Harrington.

Sunt dornic să aflu dacă continuăm să vedem beneficii pe măsură ce tratăm un număr tot mai mare de pacienți.” A mai declarat el.

 Virusul RP2 nou proiectat este injectat direct în tumori, unde funcționează în două moduri. În primul rând, se înmulțește în interiorul celulelor canceroase pentru a le sparge din interior, ștergându-le efectiv. În al doilea rând, blochează o proteină cunoscută sub numele de CTLA-4 eliberând frânele sistemului imunitar și crescând capacitatea acestuia de a ucide celulele canceroase. RP2 a fost de asemenea, modificat pentru a produce molecule numite GM-CSF și GALV-GP-R, care oferă virusului capacități suplimentare de a declanșa sistemul imunitar împotriva cancerului.

Au fost tratați cu RP2 nouă pacienţi dintre care la trei tumorile s-au micșorat iar la unul cancerul a dispărut complet. El continuă să rămână fără cancer la cinci luni după începerea tratamentului.

„Am făcut injecții la fiecare două săptămâni, timp de cinci săptămâni, care mi-au eradicat complet cancerul. De doi ani nu mai am cancer, este un adevărat miracol, nu există alt cuvânt care să-l descrie”, a declarat pacienta.

Cercetătorii şi-au extins apoi studiul la 30 de pacienţi care au primit atât RP2, cât şi imunoterapia nivolumab. Ei au descoperit că șapte dintre acești subiecți au avut evoluţii pozitive după acest tratament.

Studiul a arătat că majoritatea efectelor secundare ale RP2 au fost ușoare, cum ar fi febră, frisoane și oboseală. Nici un efect secundar nu a fost suficient de serios pentru a necesita intervenție medicală.Acum, cercetătorii plănuiesc să-și continue studiile pe un număr  mai mare de pacienți. „Este un studiu mic, dar rezultatele inițiale sunt promițătoare. Sper foarte mult că, pe măsură ce această cercetare se extinde, să vedem că starea pacienților continuă să se imbunătăţească” a declarat profesorul Kristian Helin, directorul executiv al Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra.

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente