HomeGourmetConcepte culinare de viitor. Carne vegană, printată 3D, acum în restaurante

Concepte culinare de viitor. Carne vegană, printată 3D, acum în restaurante

„Am avut vegani care se plâng că aceasta seamănă prea mult cu carnea”, a spus directorul executiv și fondatorul Redefine Meat, Eshchar Ben-Shitrit. „Personal, nu mănânc carne. Cred că este greșit să ucizi animale și să le mănânci.”, a declarant de asemenea, acesta.

Redefine Meat este un startup israelian care creează înlocuitori ai cărnii, pe bază de plante, totul realizându-se prin printare 3D. Produsele lor ajung deja în restaurante de lux din Europa iar potrivit Barclays, vânzările din sectorul cărnii alternative ar putea ajunge la 140 de miliarde de dolari până în 2029.

Alternativele de carne pe bază de plante nu sunt nimic nou, iar recentul boom al cererii din partea vegetarienilor cu normă parțială sau a flexitarienilor a alimentat un adevărat val de inovație. Cu toate acestea, aceasta este o descoperire tehnologică incontestabilă.

Această proteină vegetală este cu atât mai atractivă cu cât imită o bucata de friptură, un steak, în timp ce alte alternativele comune s-au limitat la produse cum ar fi burgerii sau cârnații. În timp ce o textură tocată este ușor realizabilă de ceva timp, forma și textura produselor pe bază de plante, cu gustul și aspectul unei fripturi de vită sau a unui cotlet de miel, au fost considerate de nerealizat.

Această „carne” de vită printată 3D a fost lansată în Israel, Germania, Țările de Jos și Regatul Unit urmând ca startup-ul israelian Redefine Meat să intre pe piața gastronomică din Europa. Un amestec de proteine din soia și mazăre, năut, sfeclă roșie, drojdii nutritive și grăsime de nucă de cocos, imită friptura de flanc, care este cunoscută și sub numele de bavette.

Bucătarul șef Ben Bartlett, expert în carnea gătită pe grătar, a spus: „Judec după gust, textură și aspect – am mâncat atât de multe produse vegetale fade și plictisitoare. Apoi, deodată, a apărut asta și le-am notat cu 9 și 10.”

Gama de produse Redefine Meat, numită New Meat, include acum bucăți de friptură, plus burgeri, cârnați, kebab de miel și carne de vită, deoarece speră să devină „cea mai mare companie de carne din lume”. Mâncărurile preparate cu aceste produse vor deveni disponibile în restaurante precum Marco Pierre White’s Steak Houses din Marea Britanie, un lanț de 22 de restaurante înființat de celebrul bucătar Marco Pierre White și restaurantele cu stele Michelin Ron Gastrobar din Țările de Jos de bucătarul olandez, Ron Blaauw.

În Israel, produsele Redefine Meat sunt vândute în aproximativ 150 de restaurante și unități, potrivit companiei, inclusiv Coffee Bar și Hotel Montefiore din Tel Aviv iar compania lucrează la o lansare în SUA și Asia.

Redefine Meat folosește imprimante 3D și „cerneală” pentru a „tipări” fripturile. Firma își propune să vândă imprimantele și cartușele distribuitorilor de carne din întreaga lume, care la rândul lor vor imprima și distribui carnea odată produsă. „Cerneala” este făcută din ingrediente pe bază de plante similare cu ceea ce mănâncă o vaca. Conține proteine din leguminoase și cereale, pentru a crea textura musculară a cărnii alternative. De asemenea, conține și grăsimi din plante, pentru a o imita pe cea din carnea de vită, și arome și culori naturale, pentru a imita factorul sanguin din carne și suculența ei.

De la prima astfel de bucată de carne vegană, produsă în 2018, s-au investit timp și resurse fenomenale pentru ceea ce poate reprezenta gastronomia viitorului. Echipe de bucătari, măcelari și ingineri și-au adus contribuția în produsul finit ce poate pe rafturile magazinelor în cel mai scurt timp. Acest proiect vine cu un plus de sustenabilitate, noutate și chiar curiozitate în lista de ingrediente a restaurantelor din întreaga lume. Cât de deschiși sunt românii la o astfel de inițiativă rămâne de văzut.

Articol de Larisa Ivan

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente