HomeEditorialConsumatorii de canabis au același grad de motivare ca nonconsumatorii, spun cercetătorii

Consumatorii de canabis au același grad de motivare ca nonconsumatorii, spun cercetătorii

Potrivit unui nou studiu, consumatorii de canabis de orice vârstă nu sunt mai predispuși decât cei care nu consumă canabis să nu aibă motivație sau să fie incapabili să aprecieze plăcerile vieții, arătând că stereotipul descris adesea în mass-media nu are o bază științifică.

Studiul, condus de o echipă de cercetători de la University College London, Universitatea din Cambridge și Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroscience de la King’s College London a cercetat dacă persoanele care consumă canabis prezintă niveluri mai ridicate de apatie (pierderea motivației) și anhedonie (pierderea interesului sau a plăcerii de la recompense), în comparație cu nonconsumatorii.

Echipa a recrutat 274 de adolescenți și adulți care au consumat canabis cel puțin săptămânal în ultimele trei luni, cu o medie de patru zile pe săptămână, și i-a comparat cu nonconsumatori de aceeași vârstă și sex.

Am fost surprinși să vedem că există într-adevăr foarte puțină diferență între consumatorii de canabis și cei care nu consumă canabis în ceea ce privește lipsa de motivație sau lipsa de plăcere, chiar și printre cei care au folosit în fiecare zi. Acest lucru este contrar portretului stereotip pe care îl vedem la televizor și în film.”, a spus Martine Skumlien, candidat la Departamentul de Psihiatrie de la Universitatea din Cambridge.

În general, adolescenții au avut tendința să obțină un scor mai mare decât adulții la anhedonie și apatie atât în ​​grupurile de consumatorii, cât și în cele de nonconsumatori, dar consumul de canabis nu a sporit această diferență.

„Studiul nostru este primul care compară în mod direct adolescenții și adulții care consumă canabis și sugerează că adolescenții nu sunt mai vulnerabili decât adulții la efectele nocive ale canabisului asupra motivației, experienței de plăcere sau răspunsului creierului la recompensă. Canabisul nu are nicio legătură – sau cel mult doar asocieri slabe – cu aceste rezultate în general.”, a spus Dr. Will Lawn, de la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiință de la King’s College din Londra.

La începutul acestui an, echipa a publicat un studiu care a folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a analiza activitatea creierului la participanți. Cercetătorii au folosit această metodă pentru a investiga modul în care creierul răspunde la recompense, concentrându-se în special pe striatul ventral, o regiune cheie în sistemul de recompense al creierului. Ei nu au găsit nicio relație între activitatea din această regiune și consumul de canabis, ceea ce sugerează că utilizatorii de canabis au sisteme de recompensă similare cu cele ale nonutilizatorilor.

După alcool și nicotină, canabisul este a treia substanță controlată cea mai des folosită la nivel global. Conform cercetării din 2018 a echipei NHS Digital Lifestyles, 19% dintre tinerii de 15 ani din Anglia au raportat că au consumat canabis în anul precedent. Acest număr a fost mai mare în Statele Unite, Institutul Național pentru Abuzul de Droguri raportând că 28% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 16 ani au consumat canabis în ultimele 12 luni în 2020.

Studiul a fost publicat recent în Jurnalul Internațional de Neuropsihofarmacologie.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente