HomeHealthConsumul de alimente ultraprocesate în dietele tinerilor

Consumul de alimente ultraprocesate în dietele tinerilor

Rezultatele unui nou studiu despre obiceiurile alimentare ale adolescenților indică faptul că alimentele ultraprocesate pot declanșa alte alegeri alimentare nesănătoase suplimentare.

Studiul a constatat că consumul de produse de panificație a crescut consumul de alte alimente ultraprocesate cu 12%. Produsele de cofetărie și deserturile congelate, care sunt pline de zahăr, au fost legate de creșteri de 31, respectiv 11%.

Alimentele ultraprocesate variază de la bacon, burgeri, pizza și preparate congelate până la biscuiți, prăjituri și pâine albă. Ele constituie jumătate din dieta medie a europenilor.

Mâncatul în exces al acestui tip de produse duce la hipertensiune arterială, atacuri de cord, accident vascular cerebral, cancer, diabet și moarte prematură. Concluziile s-au bazat pe analiza datelor culese de la 315 tineri cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani din 12 licee din Marea Britanie.

Aceștia au completat un sondaj numit PIE (Processed Intake Evaluation). Au fost adresate întrebări despre consumul a 12 produse ultra-procesate în ultimele opt săptămâni, între februarie și aprilie 2022 – după ce restricțiile Covid au fost ridicate.

Răspunsurile au fost folosite pentru a calcula un scor de 0-100, cu 8,33 puncte acordate pentru răspunsurile de „deseori” sau zero în caz contrar. IMC mediu (indicele de masă corporală) a fost de 22,8 – acesta fiind unul normal. Alimentele amintite în sondaj au inclus biscuiți, bomboane, chipsuri, ciocolată, băuturi energizante, deserturi congelate, suc, produse de patiserie, smoothie-uri, cafea sau ceai îndulcit, pâine albă și carne procesată.

Rezultatele au fost comparate cu consumul lor estimat în 2019 – înainte de implementarea blocajelor. Bomboanele, produsele de patiserie și deserturile congelate s-au dovedit a fi o posibilă „poartă de acces” – influențând la consumul altor produse procesate.

Participanții care au modificat cantitățile, fie în creștere, fie în scădere, au avut mai multe șanse să își modifice obiceiurile alimentare în general. Reducerea consumului de carne procesată, pâine albă sau biscuiți a fost asociată cu o scădere cu 8-9-10 procente a consumului de toate celelalte alimente ultraprocesate.

Analiza a mai arătat că 57% dintre voluntari au considerat că consumul de alimente ultraprocesate a crescut după ce restricțiile pandemice au fost ridicate, în timp ce 43% au considerat că a scăzut.

Fostul președinte al Asociației Americane a Inimii, dr. Donna Arnett, de la Universitatea din Carolina de Sud, a declarat: „O felicit pe doamna Balhara pentru proiectul său, care evidențiază importanța stabilirii unor modele alimentare bune devreme în viață.

„Relația dintre calitatea slabă a dietei și factorii de risc cardiovascular este bine stabilită. Deși acesta este un studiu mic, preliminar, este un subiect important pentru a continua să investigăm și să ne ajutăm să înțelegem modalitățile prin care putem influența comportamentele alimentare pentru a promova sănătatea cardiovasculară optimă pentru toate vârstele.”

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente