HomeHealthAntiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv ibuprofenul și naproxenul, duc la insuficiență cardiacă în cazul...

Antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv ibuprofenul și naproxenul, duc la insuficiență cardiacă în cazul diabeticilor

Pacienții cu diabet de tip 2 care iau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru ameliorarea durerii pe termen scurt ar putea avea un risc cu 43% mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă decât dacă nu le-ar fi luat. Ibuprofen, naproxen , celecoxib și diclofenac sunt printre cele mai populare medicamente de tip AINS.

Un studiu publicat de Societatea Europeană de Cardiologie indică o asociere puternică între utilizarea pe termen scurt a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și spitalizările legate de insuficiență cardiacă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Pacienții cu vârsta de 65 de ani și peste au prezentat rate ridicate ale spitalizări, dar utilizatorii rari sau noi de AINS s-au dovedit a avea cel mai mare risc.

“În studiul nostru, aproximativ 1 din 6 pacienți cu diabet zaharat de tip 2 au solicitat cel puțin o rețetă de AINS în decurs de 1 an. În general, recomandăm întotdeauna ca pacienții să-și consulte medicul înainte de a începe un nou medicament, iar cu rezultatele acestui studiu sperăm să îi ajutăm pe medici să reducă riscul dacă prescriu AINS”, a declarat autorul dr. Anders Holt de la Spitalul Universitar Copenhaga, Danemarca.

Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 au de două ori mai multe șanse de a suferi de insuficiență cardiacă decât cei non-diabetici. Deși cercetările anterioare arată că AINS cresc riscul de insuficiență cardiacă în rândul populației generale, este de înțeles că AINS ar putea prezenta un risc mai mare pentru populația cu diabet de tip 2.

Echipa lui Holt a analizat riscul de spitalizare în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 din cauza insuficienței cardiace, provenite în urma utilizării pe termen scurt a AINS. Echipa a identificat 331.189 de pacienți care au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 din 1998 până în 2021, vârsta medie a pacientului a fost de 62 de ani, iar studiul a fost compus din 44% femei.

Pacienții care au avut nevoie de AINS pe termen lung nu au fost incluși în studiu. AINS prescrise pe cale orală au inclus celecoxib, diclofenac, ibuprofen și naproxen administrate înainte de un eveniment de insuficiență cardiacă.

După 1 an, 16% dintre pacienți au declarat că au o rețetă de AINS, iar 3% au raportat că au luat cel puțin 3 rețete. Ibuprofenul a fost cel mai frecvent AINS și a fost utilizat de 12,2% dintre pacienți, urmat de diclofenac la 3,3%. Mai puțin de 1% dintre pacienți au luat naproxen sau celecoxib.

Utilizarea AINS în rândul diabeticilor de tip 2 a fost asociată cu un risc mai mare de spitalizare din cauza insuficienței cardiace. Astfel, 23.308 de pacienți au fost internați pentru prima dată cu insuficiență cardiacă, după o urmărire de aproximativ 6 ani.

“Rezultatele sugerează că un risc potențial crescut de insuficiență cardiacă ar trebui luat în considerare atunci când se ia în considerare utilizarea acestor medicamente, în cazul pacienților cu diabet de tip 2”, a concluzionat Holt.

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente