HomeLifestyleConsumul de cafea este asociat cu longevitatea

Consumul de cafea este asociat cu longevitatea

Consumul de două până la trei ceşti de cafea pe zi este asociat cu o durată de viață mai lungă și un risc mai mic de boli cardiovasculare, în comparație cu evitarea cafelei, potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, un jurnal al ESC.

Studiul  a fost  realizat pe tipurile de cafea măcinată, instant și decofeinizată.

„În acest studiu amplu, de observație, cafeaua măcinată, instant și decofeinizată a fost asociată cu reduceri echivalente ale incidenței bolilor cardiovasculare și a decesului din cauza bolilor cardiovasculare”, a spus autorul studiului, Profesorul Peter Kistler de la Baker Heart and Diabetes Research Institute, Melbourne, Australia.

Rezultatele sugerează că aportul ușor până la moderat de cafea măcinată, instant și decofeinizată ar trebui considerat parte a unui stil de viață sănătos” a mai adăugat el.

Există puține informații despre impactul diferitelor preparate de cafea asupra sănătății.

Acest studiu a examinat asocierile dintre tipurile de cafea și aritmii incidente, boli cardiovasculare și deces, folosind date de la Biobank din Marea Britanie, care a recrutat pentru acest studiu adulți cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani.

Studiul a inclus 449.563 de participanți fără aritmii sau alte boli cardiovasculare la momentul inițial. Vârsta medie a fost de 58 de ani iar 55,3% dintre participanţi au fost femei.

Participanții au completat un chestionar în care au fost întrebaţi câte cești de cafea beau în fiecare zi și dacă de obicei beau cafea instant, măcinată (cum ar fi cappuccino sau cafea filtrată) sau cafea decofeinizată. Ei au fost apoi grupați în șase categorii ȋn funcţie de consumul de cafea: nicio ceşcă pe zi, mai puțin de una, una, două până la trei, patru până la cinci și mai mult de cinci ceşti pe zi.

Tipul obișnuit de cafea consumat a fost instant la 198.062 (44,1%)  dintre participanți, măcinată la 82.575 (18,4%) și decofeinizată la 68.416 (15,2%) din cazuri. Au fost 100.510 (22,4%) de consumatori care nu consumau cafea şi care au servit ca grup de comparație.

Consumatorii de cafea au fost comparați cu cei nebăutori pentru incidența aritmiilor, a bolilor cardiovasculare și a decesului, după ajustarea în funcție de vârstă, sex, etnie, obezitate, hipertensiune arterială, diabet, apnee obstructivă în somn, fumat, consumul de ceai și de alcool.

Informațiile privind rezultatele au fost obținute din fișele medicale și înregistrările de deces. Urmărirea mediană a fost de 12,5 ani.

Un total de 27.809 (6,2%) participanți au murit în timpul urmăririi. Toate tipurile de cafea au fost asociate cu o reducere a deceselor din orice cauză. Cea mai mare reducere a riscului a fost observată la cei care beau două până la trei ceşti pe zi, în comparație cu lipsa consumului de cafea şi a fost asociată cu o probabilitate mai mică de deces cu 14%, 27% și 11% pentru preparatele decofeinizate, măcinate și respectiv instant.

În comparație cu cei care nu consumă cafea, cele mai scăzute riscuri au fost observate la participanţii care beau patru până la cinci ceşti pe zi de cafea măcinată și la cei cu două până la trei ceşti pe zi de cafea instant, cu 17% și respectiv, 12% riscuri reduse.

Boala cardiovasculară a fost diagnosticată la 43.173 (9,6%) de participanți în timpul urmăririi. Toate subtipurile de cafea au fost asociate cu o reducere a bolilor cardiovasculare incidente.

Din nou, cel mai scăzut risc a fost observat la cei cu două până la trei ceşti pe zi care, în comparație cu abstinența de cafea, a fost asociată cu o probabilitate redusă de boli cardiovasculare de 6%, 20% și 9% pentru cafeaua decofeinizată, măcinată, respectiv instant.

Aritmia a fost diagnosticată la 30.100 (6,7%) dintre participanți în timpul urmăririi. Cafeaua măcinată și instant dar nu şi cea decofeinizată, a fost asociată cu o reducere a aritmiilor, inclusiv fibrilația atrială.

„Cofeina este cel mai cunoscut component al cafelei, dar băutura conține mai mult de 100 de componente biologic active. Este probabil ca compușii fără cofeină să fi fost responsabili pentru relațiile pozitive observate între consumul de cafea, boli cardiovasculare și supraviețuire” a declarat Profesorul Kistler.

Descoperirile noastre indică faptul că consumul de cantități modeste de cafea de toate tipurile nu ar trebui descurajat şi poate fi savurat, ca un comportament sănătos pentru inimă.” a mai spus el.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente