HomeLifestyleCopiii mici evită o capcană de învățare în care adulții cad adesea

Copiii mici evită o capcană de învățare în care adulții cad adesea

Copiii au o putere secretă care le permite să scape de o „capcană a învățării” în care ar putea cădea adesea adulții: pur și simplu nu își pot concentra atenția.

O cercetare recentă care a folosit tehnologia de urmărire a ochilor a demonstrat că atenția copiilor s-a rătăcit pe ecranul computerului în timp ce încercau să îndeplinească o sarcină – chiar dacă adulții și-au dat seama imediat că pot termina sarcina respectivă mai eficient, concentrându-se pe anumite lucruri. Dar acest fapt i-a ajutat totuși pe copiii de 4 și 5 ani atunci când sarcina s-a schimbat brusc – și au observat detalii critice pe ecran, pe care adulții le-au ratat.

Abilitatea adulților de a-și concentra atenția este de obicei foarte utilă în viața de zi cu zi. Dar uneori ajută să vezi lumea mai mult ca un copil și să observi lucruri care ar putea să nu pară atât de importante sau relevante la momentul respectiv.”, a spus Vladimir Sloutsky, coautor al studiului și profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Ohio.

Cercetarea a implicat 30 de copii de 4 și 5 ani și 38 de adulți care au fost echipați cu dispozitive de urmărire a ochilor care indicau unde priveau pe ecranul unui computer.

Li s-au prezentat apoi imagini colorate ale unor creaturi cu șapte trăsături identificabile, inclusiv un cap, coadă și antene. Participanții au fost informați că există două feluri de creaturi, denumite Flurps și Jalets și au trebuit să descopere care dintre ele este fiecare. O caracteristică a fost întotdeauna diferită la cele două tipuri de creaturi – de exemplu, Jalets putea să  aibă o coadă albastră, iar Flurps o coadă portocalie. În plus, copiilor și adulților li s-a spus că majoritatea dintre Flurps are un anumit tip de caracteristică, cum ar fi antene roz. Una dintre caracteristici nu a fost niciodată menționată în instrucțiuni și nu diferă între tipurile de creaturi. Aceasta a fost ceea ce cercetătorii au numit „trăsătura irelevantă”.

După antrenament, participanților li s-a arătat o serie de imagini cu creaturi pe ecranul computerului și li s-a spus să indice ce tip de creatură este fiecare.

În timpul primei părți a experimentului, adulții au învățat rapid care caracteristică determină întotdeauna dacă creatura era un Flurp sau Jalet, iar eye-tracker-ul a arătat că apoi și-au concentrat aproape toată atenția asupra acelei caracteristici.

Copiii au învățat mai încet care trăsătură a fost cea mai importantă pentru a determina ce creatură este fiecare – iar eye-tracker-ul a arătat că au continuat să se uite la toate trăsăturile celor două creaturi, chiar și la cele care nu erau relevante.

Copiii nu au fost la fel de eficienți ca adulții în a învăța rapid. Au continuat să se uite în jur chiar și atunci când nu aveau nevoie.” , a spus Sloutsky.

Dar la jumătatea experimentului, cercetătorii au făcut o schimbare neanunțată: trăsătura irelevantă – partea corpului care anterior nu avea nicio legătură cu tipul de creatură – a devenit caracteristica principală care ar determina dacă era un Flurp sau un Jalet. Această caracteristică, care fusese aceeași pentru ambele creaturi înainte de schimbare, era acum diferită pentru fiecare.

După schimbare, adulții au fost mai puțini conștienți de importanța noii caracteristici decât copiii. În schimb, se bazau pe caracteristicile mai puțin importante învățate anterior. Copiii, pe de altă parte, au fost atenți la toate caracteristicele, așa că au observat mai repede că regulile s-au schimbat.

Adulții au suferit din cauza neatenției învățate. Nu au acordat atenție caracteristicilor care nu erau importante în prima parte a experimentului, așa că au ratat momentul când acele caracteristici au devenit importante.” , a spus Sloutsky.

Creierul copiilor de 4 și 5 ani nu este suficient de matur pentru a concentra atenția în felul în care o fac adulții. Acest fapt îi poate ajuta să învețe mai multe pe măsură ce explorează lumea.

Și adulții au cu siguranță capacitatea de a-și distribui atenția pe scară largă, așa cum au făcut-o copiii în acest studiu – dar ei aleg adesea atenția selectivă, deoarece este utilă în obținerea eficienței. Totuși, lecția pentru adulți este să realizeze că atenția selectivă, în timp ce crește eficiența învățării și a performanței, poate duce și la o capcană de învățare în unele situații.”,  a spus Sloutsky.

Când știi ceva foarte bine sau ai o soluție la o problemă care pare evidentă, te poate ajuta să-ți lărgești atenția, să cauți indicii care ar putea să nu pară relevante la prima vedere – să gândești din nou ca un copil.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente