Lecțiile din dezvoltarea și aprobarea vaccinului COVID pot ajuta procesul.
Potrivit lui Uğur Şahin şi Özlem Türeci, fondatorii companiei germane BioNTech, vaccinurile ARNm care pot ajuta la vindecarea cancerului ar putea fi gata de utilizare înainte de sfârşitul acestui deceniu, a raportat The Guardian.
Duo-ul a făcut această remarcă în timpul interviului difuzat la BBC cu Laura Kuenssberg.
Fondată în 2008, BioNTech a lucrat la tehnologia ARNm pentru a dezvolta vaccinuri încă de la începuturile sale. În 2018, compania s-a asociat cu gigantul farmaceutic american, Pfizer inc., pentru a dezvolta vaccinuri antigripale pe baza tehnologiei sale. Compania farmaceutică franceză, Sanofi, a investit de două ori în aceasta pentru a avea acces la produsele pentru cancer.
În 2020, când a izbucnit pandemia de COVID-19, BioNTech și-a orientat atenția și și-a folosit cunoștințele tehnologice pentru a realiza un vaccin împotriva coronavirusului. Înainte de încheierea anului, candidatul BioNTech BNT162b2 a demonstrat o eficacitate de 91% în prevenirea infecției la cei vaccinați cu două doze. Ulterior i s-a acordat autorizația de utilizare de urgență (EUA) în Regatul Unit, iar apoi în SUA.
Vaccinul BioNTech folosește ARNm, un tip de acid nucleic din celule, pentru a trimite instrucțiuni de apel, pe care le folosește pentru a produce proteine. În cazul COVID, vaccinul a trimis instrucțiuni pentru a produce proteina spike pe învelișul coronavirusului, care este detectată de celulele imune din organism pentru a lansa un răspuns împotriva virusului invadator.
În mod similar, tehnologia poate fi folosită pentru a antrena celulele imune pentru a identifica proteinele prezente în celulele canceroase și apoi pentru a le distruge.
BioNTech are deja mai mulți candidați la vaccinul împotriva cancerului în studiile clinice și speră că succesul său COVID îi va ajuta și în funcționarea vaccinului pentru cancer. Gama de vaccinuri BioNTech este largă și include cancere de intestin, piele, plămâni, cap, gât, prostată și ovare.
Unele dintre vaccinuri se află în prezent în faza II, iar Özlem Türeci, directorul medical al BioNTech speră că autoritățile de reglementare pot folosi aceleași procese utilizate pentru vaccinul COVID pentru a autoriza și vaccinurile împotriva cancerului. Procedând astfel, s-ar asigura că vaccinurile împotriva cancerului pot fi puse la dispoziție pacienților înainte de 2030.
Ca om de știință care a petrecut peste 20 de ani lucrând la această tehnologie, Türeci nu este sigură că compania ei ar avea un leac pentru cancer, dar speră că descoperirile făcute în zonă pot fi folosite pentru a promova cauza.
Odată cu coronavirusul care devine acum endemic, oamenii, ca și guvernele, nu mai sunt interesați de vaccinuri așa cum erau în 2021.
Potrivit unui raport al Financial Times, producătorii de vaccinuri, cum ar fi BioNTech și Moderna, se așteaptă să înregistreze o scădere bruscă a veniturilor cu până la 33% în următorii doi ani, ca urmare a scăderii interesului.
În S.U.A., guvernul va înceta să mai cumpere vaccinuri de COVID anul viitor, iar acestea vor fi disponibile pe piața privată. Prețul mediu al vaccinului este de așteptat să se dubleze de anul viitor și deși companiile pot percepe până la 100 USD per vaccin, nu vor putea să-și mențină veniturile maxime pe care le-au avut companiile în anii pandemiei.
Comercializâd până acum doar vaccinurile COVID, atât BioNTech, cât și Moderna caută alte produse pentru a începe să aducă venituri în viitorul apropiat.
Săptămâna trecută, Interesing Engineering a raportat modul în care Moderna se leagă de Merck pentru vaccinul său împotriva cancerului.
Articol de Răzvan Lupu