Oamenii de știință de la Northwestern Medicine au colaborat cu mai mulți cercetători de la Universitatea din California, San Francisco și de la Universitatea din Hong Kong pentru a găsi un medicament care inhibă creșterea tumorilor cerebrale nemetastatice și pentru a identifica care dintre aceste tumori o să răspundă medicamentului.
Când o tumoare cerebrală nemetastatică – un meningiom – apare din nou în urma unei intervenții chirurgicale și a unui tratament cu radiații, pacientul rămâne fără opțiuni. În prezent nu sunt aprobate medicamente pentru aceste tumori agresive, care apar în până la 20% din cazuri și care pot duce la invaliditatea pacientului sau chiar la decesul acestuia.
Meningioamele sunt cele mai frecvente tumori primare (non-metastatice) din sistemul nervos central. Simptomele includ dureri de cap, convulsii sau deficite neurologice (slăbiciune, pierderea vederii, vedere dublă sau senzorială).
Numele medicamentul studiat este abemaciclib. Acesta este un inhibitor al ciclului celular, ceea ce înseamnă că blochează ciclul diviziunii celulare și inhibă creșterea tumorii.
Oamenii de știință au demonstrat eficacitatea tratamentului pe modele de șoarece, pe pacienți selectați, pe o tumoare cerebrală de țesut viu 3-D (organoide) și pe culturi de celule.
Aceștia au descoperit că meningioamele pot fi împărțite în subgrupuri moleculare cu rezultate clinice și rate de recurență diferite. Această nouă metodă de clasificare a tumorilor permite oamenilor de știință să prezică recidiva mai precis decât metoda actuală de clasificare a tumorii.
În prezent, după operație, medicii examinează un specimen de tumoră la microscop și îl notează cu 1, 2 sau 3 pentru gradul de agresivitate. Nota este exactă doar în aproximativ 70% din cazuri însă, ceea ce înseamnă că unele tumori se vor comporta într-un mod care nu se potrivește cu cel afișat de microscop.
„Studiul nostru identifică pacienții pe care ar trebui să îi tratăm cu acest medicament, deoarece tumora lor va răspunde probabil cel mai bine la acesta”, a spus autorul principal al studiului, dr. Stephen Magill, profesor asistent de chirurgie neurologică la Northwestern University Feinberg School of Medicine. „Acum avem potențialul de a le oferi opțiuni și sperăm la o viață mai lungă, fără simptome.”
Șoarecii cu meningioame care au fost tratați cu medicamentul specificat au trăit mai mult, iar tumorile lor nu au crescut la fel de repede. Medicamentul a fost, de asemenea, utilizat de mai mulți pacienți ale căror tumori au scăzut în dimensiune și ale căror simptome s-au îmbunătățit, sugerând că acest tratament ar trebui luat în considerare pentru studiile clinice, a spus Magill.
Următorii pași în cercetare sunt de a valida aceste constatări în populații suplimentare și de a determina dacă pot fi folosite caracteristici moleculare pentru a prezice care dintre pacienții cu meningiom ar trebui tratați cu radiații în plus, față de intervenția chirurgicală.
Articol de Izabela Constantin