HomeHealthUn medicament pentru HIV ar putea fi folosit pentru tratarea pierdilor de...

Un medicament pentru HIV ar putea fi folosit pentru tratarea pierdilor de memorie

Recent s-a descoperit că un medicament folosit pentru a trata HIV poate avea o altă utilizare neașteptată. În urma testelor practicate pe șoareci s-a descoperit că medicamentul ar inversa o formă de pierdere a memoriei. Această descoperire sugerează o nouă abordare pentru tratarea modificărilor creierului asociate cu îmbătrânirea sau cu boala.

În general, creierul nostru înregistrează rareori amintiri individuale. În schimb, acestea sunt stocate în grupuri, astfel încât un cadru declanșează mai multe amintiri conectate dintr-o anumită perioadă. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru își pierde treptat această capacitate de a lega amintirile.

Pentru o mai bună înțelegere a mecanismului în care lucrează memoria, oamenii de știință au folosit un instrument de cercetare de ultimă oră, descris ca un miniscop, pentru a studia un tip de moleculă numită CCR5. Acest dispozitiv poate fi montat pe capetele animalelor pentru a observa neuronii care se activează în formearea amintirilor, permițând cercetătorilor să studieze diferitele moduri în care celulele funcționează pe măsură ce creierul simte, învață și execută acțiuni.

Medicamentul HIV, cunoscut sub numele de Maraviroc, acționează asupra proteine ​CCR5, care se află la suprafața celulelor albe din sânge.  În experimentele derulate pe șoarecii modificați genetic, cercetătorii au reușit să demonstreze că creșterea genei care codifică CCR5 a avut un impact asupra memoriei lor, făcându-i incapabili să lege amintirile experiențelor din diferite cuști. Ștergerea genei CCR5 le-a restaurat memoria și le-a permis să conecteze aceste amintiri, acolo unde șoarecii normali nu ar putea.

Receptorii pe care moleculele CCR5 îi folosesc pentru a pătrunde în creier sunt aceiași receptori pe care îi folosește virusul HIV pentru a infecta celulele creierului și a conduce la pierderea de memorie observată la pacienții cu SIDA. Maraviroc blochează intrarea virusului în celule prin asocierea cu acești receptori. Dând medicamentul șoarecilor mai în vârstă, echipa a descoperit că acesta are aceleași efecte asupra memoriei ca și modificarea genetică derulată în laborator.

„Când am dat Maraviroc șoarecilor mai în vârstă, medicamentul a duplicat efectul ștergerii genetice a CCR5 din ADN-ul lor”, a spus Silva, membru al Institutului de Cercetare a Creierului de la UCLA. „Animalele mai în vârstă au reușit să conecteze din nou amintirile.”

Descoperirea sugerează că medicamentul folosit în mod normal pentru HIV ar putea ajuta la restabilirea pierderilor specifice vârstei mijlocii, precum și pentru a inversa deficitele cognitive cauzate de infecția cu HIV.

Mai departe, cercetătorii de la University of California din Los Angeles doresc să deruleze un studiu clinic pentru a testa influența medicamentului asupra pierderii timpurii a memoriei cu scopul de a testa eficacitatea prescripției din timp.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente