HomeHealthCu un pas mai aproape de tratarea acneei

Cu un pas mai aproape de tratarea acneei

Cercetătorii au descoperit o anumită celulă antimicrobiană a pielii și rolul pe care aceasta îl joacă în dezvoltarea acneei, ceea ce ar putea duce la crearea unor noi opțiuni de tratament mai bune.

În ciuda faptului că acneea se numără printre cele mai frecvente boli ale pielii, au fost efectuate relativ puține cercetări pentru a înțelege cauzele acesteia și pentru a dezvolta noi tratamente. Celulele adipoase din jurul cosurilor pot juca un rol mai important în controlul bacteriilor care cauzează acnee decât se credea anterior.

Pentru o lungă perioadă de timp s-a crezut că foliculii de păr joacă un rol cheie în dezvoltarea unui coș. Celulele pielii pot bloca foliculii de păr, oprind astfel și secreția glandelor sebacee și ducând la acumularea de bacterii în interiorul foliculilor, acest lucru provoacând inflamație și dezvoltarea acneei.

Deși studiile au arătat că acneea poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv dietă, hormoni, gene și forma foliculilor de păr, o nouă cercetare sugerează că celulele din afara foliculilor de păr pot juca un rol important în controlul bacteriilor care cauzează acnee.

„Anterior, se credea că foliculii de păr erau cei mai importanți pentru dezvoltarea acneei. În acest studiu, ne-am uitat la celulele din afara foliculului de păr și am descoperit că au un efect major asupra controlului bacteriilor și asupra dezvoltării acneei”, a declarat Richard Gallo, doctor dermatolog și profesor de dermatologie la Universitatea din California San Diego.

Celulele găsite în afara foliculilor de păr, cunoscute sub numele de fibroblaste, produc o moleculă antimicrobiană numită catelicidină, care ajută la suprimarea bacteriilor care pot provoca acnee. Aceste celule se găsesc și în țesuturile conjunctive din întregul corp, inclusiv oasele, cartilajele, grăsimile, sângele și țesutul limfatic. În piele, fibroblastele produc o peptidă antimicrobiană numită catelicidină, care este cheia în combaterea acneei.

Fibroblastele se transformă în celule adipoase atunci când pielea încearcă să oprească o infecție la un folicul de păr. Oamenii de știință numesc acest proces adipogeneză reactivă. În același timp, celulele produc mai multă catelicidină pentru a suprima bacteriile care provoacă izbucnirea acneei.

„Aceste descoperiri pot transforma modul în care tratăm acneea”, spune dr. Gallo.

Pentru a înțelege mai bine mecanismul din spatele dezvoltării acneei, cercetătorii au efectuat biopsii de piele la pacienții înrolați în studiu folosind retinoizi, care sunt medicamente topice pe bază de vitamina A, menite să ajute la menținerea sănătății tenului. Aceștia au descoperit că retinoizii pot îmbunătăți expresia catelicidinei în rândul unor fibroblaste de piele. În același timp, se încetinește creșterea mai multor bacterii, datorită prezenței celulelor adipoase nou generate. În urma mai multor teste realizate pe animale au fost găsite rezultate similare.

În prezent tratamentele cu retinoizi sunt utilizate numai în cazuri severe, deoarece acestea pot duce la anomalii în cazul în care o pacientă rămâne gravidă. Dacă cercetătorii își pot da seama ce declanșează fibroblastul să producă catelicidină, este posibil să fie dezvoltat un nou tratament pentru acnee.

Ideea posibilului viitor tratament ar fi să ofere acestei peptide care luptă împotriva cosurilor un impuls suplimentar, care să provoace mai puține efecte secundare.

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente