Un grup de cercetători de la Universitatea Creștină din Texas susține că există o legătură între atractivitatea fizică a oamenilor și starea sistemului lor imunitar prin intermediul unui nou studiu.
Frumusețea a fost și va rămâne un subiect preferat de masele de oameni. Oamenii de știință au încercat să stabilească adevărul din spatele frumuseții încă de acum mult timp. Cu toate acestea, nu este clar dacă frumusețea ține mai multe de standardele sociale, de selecția sexuală sau este mai mult un proces nedefinit și abstract pentru fiecare persoană în parte.
„Nu este nimic cu adevărat special și nemaivăzut la o față pe care o considerăm atractivă, așa că rațiunea teoretică este că trebuie să existe ceva de-a lungul miilor de ani de evoluție care a fost recompensat constant în alegerea partenerului nostru”, spune Summer Mengelkoch de la Universitatea Creștină din Texas. „Poate că este un indiciu pentru calitățile genetice ale oamenilor, inclusiv funcția lor imunitară și capacitatea de a transmite acea funcție imunitară bună copiilor lor.”
Conform noii lucrări, atracția fizică a unei persoane ar fi putut depinde în tot acest timp de cât de sănătoasă este aceasta. Autorii sugerează că acest marker fizic ar putea fi benefic pentru supraviețuirea unui descendent.
Studiul lor a inclus 159 de tineri adulți, cărora le-au fost făcute fotografii de tip portret. Aceștia nu purtau machiaj sau alte bijuterii. După ce participanții au fost fotografiați, fiecaruia i s-a făcut, de asemenea, o serie de teste pentru a evalua starea sistemului imunitar, nivelul de inflamație din corp și starea de sănătate auto-raportată.
În continuarea studiului au fost recrutați alți 492 bărbați și femei, cu vârsta medie de 25 de ani, pentru a evalua 25 de fotografii selectate aleatoriu. Atât participanților heterosexuali, cât și homosexuali li s-a cerut să evalueze atractivitatea persoanelor de sex opus.
Echipa a descoperit că oamenii cu evaluări mai ridicate ale atractivității au avut și rate mai mari de fagocitoză. Mai exact, aceștia au prezentat un număr mai mare de celule albe în sânge care au rolul de a combate bacteriile cauzatoare de boli, cum ar fi Escherichia coli. Indivizii care au fost considerați mai atractivi au avut, de asemenea, un număr mai scăzut de neutrofile, un tip de globule albe esențiale pentru fagocitoză, ceea ce sugerează că celulele albe din sânge au fost deosebit de eficiente în funcțiile lor de combatere a agenților patogeni.
Mai mult de atât, bărbații considerați mai atrăgători de femei au fost cei care aveau celule NK cu o funcționare mai bună în plasmă, spune Mengelkoch. Celulele NK sunt un tip de limfocite citotoxice care aparțin sistemului imun înnăscut. Opusul, însă, a fost adevărat pentru bărbați: bărbații preferau femeile cu niveluri mai scăzute de celule NK. Aceste celule pot ajuta la combaterea virușilor și tumorilor, dar cercetările au legat, de asemenea, activitatea celulelor NK la femei cu niveluri reduse de estrogen, precum și cu o fertilitate mai scăzută și cu rate mai mari de avort spontan.
Nu a fost găsită însă nicio legătură între atractivitatea subiecților și nivelurile de inflamație din corp. Concluzia cercetătorilor a fost aceea că atractivitatea facială se manifestă mai degrabă datorită unui sistem imunitar sănătos, decât a unor afecțiuni acute.
Deși gradul de atractivitate ar fi putut fi un indiciu asupra stării de sănătate și a imunității în populațiile ancestrale, legăturile cu sănătatea ar putea să nu mai apară, deoarece medicina modernă le permite celor cu imunocompetență scăzută să aibă o sănătate relativ bună.
Articol de Izabela Constantin