HomeLifestyleCum a fost afectată creativitatea în timpul carantinei de COVID?

Cum a fost afectată creativitatea în timpul carantinei de COVID?

Carantina provocată de virusul SARS-CoV-2 în 2020 a luat toată populația prin surpindere, omenirea fiind nevoită să se izoleze în casă. Niciunul dintre noi nu a mai putut să își desfășoare activitățile cu care eram obișnuiți, așa că am fost nevoiți să ne adaptăm și să ne construim rutine diferite. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institut du Cerveau din cadrul Universității Sorbona din Paris a urmărit modul în care s-a dezvoltat creativitatea oamenilor de-a lungul acestei perioade de timp.

Creativitatea este o funcție cognitivă care ne permite să fim flexibili în medii noi și să găsim soluții atunci când suntem puși față în față cu diferite situații.

„Prima noastră observație este că izolarea a fost supărătoare din punct de vedere psihologic pentru majoritatea participanților, ceea ce și alte studii au arătat, dar că, în medie, oamenii s-au simțit mai creativi”, a spus autorul studiului Théophile Bieth de la Frontlab.

Pentru a studia acest fenomen, cercetătorii au aplicat un sondaj de opinie online la care au participat 380 de adulți vorbitori de franceză. Participanților li s-au pus întrebări cu privire la situația lor de viață, stările lor mentale și dacă s-au simțit mai mult sau mai puțin creativi decât înainte. De asemenea, aceștia au întrebați și despre activitățile creative desfășurate în timpul izolării, frecvența acestora, domeniul lor, gradul lor de succes și valorificare și motivele care au ajutat sau au împiedicat aceste activități.

Creșterea creativității a fost strâns legată de faptul că aceștia au avut mai mult timp liber, mai multă motivație sau nevoia de a rezolva o problemă, în timp ce schimbările negative au fost legate de sentimente afective negative sau de lipsa de resurse sau oportunități.

Cele mai des întâlnite hobby-uri creative cărora oamenii și-au dedicat timpul au fost gătitul, pictura, cusutul, grădinăritul, decorarea și muzica. Doar aproximativ 40% dintre activitățile menționate în studiu au fost hobby-uri pe care oamenii le-au practicat anterior în ultimii cinci ani, ceea ce a determinat cercetătorii să constate că majoritatea oamenilor și-au găsit hobby-uri noi. Dintre activitățile la care au participat anterior oamenii, cele care au avut cei mai devotați participanți au fost gătitul, programele sportive și de dans, inițiativele de autoajutorare și grădinăritul.

În timp ce mulți oameni au simțit că au devenit mai creativi în perioada în care s-au izolat, unii au simțit că nu sunt creativi, deoarece s-au confruntat cu prea multe probleme pentru a-și manifesta această latură.

„Există unele dovezi în literatura științifică conform cărora trebuie să te simți bine pentru a fi creativ, în timp ce alte dovezi indică o altă direcție”, a spus autoarea studiului Alizée Lopez-Persem de la Inserm (Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală Franceză) din Paris.

Per total, exprimarea creativă a permis indivizilor să-și gestioneze mai bine emoțiile negative legate de izolare și prin urmare, să se simtă mai bine în această perioadă dificilă.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente