Perioadele lungi petrecute în fața unui ecran sunt inevitabile în cadrul majorității locurilor de muncă din zilele noastre, devenind un stil de viață caracteristic omului modern. O nouă cercetare de la Universitatea Aston are o recomandare pentru pauzele pe care putem să le oferim ochilor. De menționat este că acestea durează doar 20 de secunde.
Supranumită regula 20-20-20, strategia este simplă. Este nevoie ca privirea să fie îndreptată în altă parte de pe ecran timp de 20 de secunde la fiecare 20 de minute, asigurându-vă constant că există o distanță de cel puțin 20 de metri. Autorii studiului spun că această abordare poate ajuta la atenuarea unora dintre simptomele oculare asociate cu utilizarea prelungită a computerului.
Echipa de cercetare a folosit un software special pentru a urmări privirea participanților pentru o perioadă de două săptămâni, măsurând simptomele oculare înainte și după încercarea regulii 20-20-20. Este pentru prima dată când această strategie de ameliorare a ochilor a fost validată științific.
Estimările actuale spun că cel puțin jumătate dintre persoanele care folosesc computere pentru locurile de muncă se confruntă cu o anumită formă de oboseală a ochilor, care de obicei duce la iritații, uscăciune, dureri de cap sau vedere încețoșată. În mod normal, oamenii clipesc de aproximativ 15 ori în fiecare minut, dar în timp ce se uită la un ecran, acest număr scade de obicei la jumătate sau mai puțin. Mai puțină clipire înseamnă un risc crescut de apariție a ochilor uscați, iritați și obosiți.
Regula 20-20-20 a fost testată pe 29 de participanți, toți care se confruntau cu o anumită formă de oboseală a ochilor. Pe laptopul fiecărei persoane a fost descărcat un software special care a folosit camera computerului atât pentru a verifica distanța pe care subiecții o aveau față de ecran, cât și pentru a le monitoriza direcția privirii la fiecare câteva secunde. După fiecare 20 de minute, programul producea un mesaj pop-up care le spunea utilizatorilor să-și odihnească ochii timp de 20 de secunde, uitându-se la ceva la aproximativ 20 de metri distanță (pe fereastră sau peste cameră, de exemplu). Subiecții nu au putut elimina fereastra pop-up până la finalizarea „sesiunii de odihnă”, după cum a fost măsurat de aplicație.
Simptomele tensiunii oculare digitale au fost măsurate în rândul participanților atât înainte, cât și după două săptămâni de utilizare a regulii 20-20-20, precum și la o săptămână după terminarea studiului. Per total, rezultatele indică o scădere notabilă a simptomelor de tensiune oculară, cum ar fi uscăciunea, sensibilitatea și disconfortul.
„Un studiu anterior a cerut oamenilor doar să efectueze sugestiile; dar aici controlul accesului pe software a însemnat că am putea fi siguri că participanții au privit cu adevărat în altă parte la fiecare 20 de minute. Am observat o îmbunătățire ulterioară a simptomelor”, spune profesorul James Wolffsohn, profesor de optometrie la Universitatea Aston.
Cercetătorii adaugă că, după studiu, simptomele oculare ale participanților au regresat în mare parte la ceea ce au fost înainte de perioada de intervenție.
„Plănuim să efectuăm studii pe termen mai lung pentru a vedea dacă putem învăța impulsurile de memorie ale mușchilor pleoapei să clipească mai des în timpul expunerii digitale, pentru a ajuta la atenuarea acestei probleme cronice fără utilizarea pe termen lung a mementourilor”, explică prof. Wolffsohn. „Deși am folosit software sofisticat, este ușor pentru alții să reproducă efectul setând un temporizator pe telefonul lor sau descărcând o aplicație de memento. Este un mod simplu de a-ți reaminti să iei pauze regulate pentru binele ochilor tăi.”
Articol de Izabela Constantin