HomeHealthCum reacționează creierul la insulte?

Cum reacționează creierul la insulte?

Un studiu recent a arătat că insultele rostite stimulează activitatea creierului mai mult decât complimentele și efectul acestora durează mai mult.

Oamenii sunt ființe sociale care se bazează adesea pe relațiile interpersonale pentru a supraviețui și a funcționa eficient. Un grup de cercetători din Olanda a explorat reacțiile emoționale ale oamenilor la limbajul negativ, înregistrând activitatea creierului participanților în timp ce au auzit insulte adresate lor sau altor persoane.

„Modul exact în care cuvintele își pot oferi încărcătura ofensivă, negativă din punct de vedere emoțional în momentul în care aceste cuvinte sunt citite sau auzite, nu este încă pe deplin înțeles”, spune unul dintre autori, dr. Marijn Struiksma de la Universitatea din Utrecht. „Presupunem că insultele verbale declanșează o cascadă de efecte de procesare consecutive sau care se suprapun rapid și că diferite părți ale acelei cascade ar putea fi afectate diferit de repetare, unele dintre ele dispărând rapid, iar altele rămânând puternic receptive pentru o lungă perioadă de timp” explică Struiksma.

În experimentul lor, cercetătorii le-au cerut celor 79 de participanți să citească insulte (de exemplu, „Linda este oribilă”), complimente („Linda este impresionantă”) și declarații descriptive corecte („Linda este olandeză”).

Jumătate dintre declarații au folosit numele cititorului, ceea ce înseamnă că participantul citea insulte despre propria persoană. Cealaltă jumătate a folosit numele altei persoane. Experimentul nu a implicat alte persoane care să distribuie complimentele sau insultele. În schimb, cercetătorii au spus fiecărei femei că comentariile au fost făcute de trei bărbați (fictivi) aleatoriu.

Cu toate acestea, chiar și într-un cadru de laborator fără interacțiuni umane reale, studiul constată că insultele verbale au puterea de „a ataca”, indiferent cine vizează insulta. Chiar și după repetarea exercițiului, insultele continuă să „plesnească” oamenii.

Mai exact, scanările EEG arată că o insultă afectează amplitudinea P2. Aceasta este o componentă a formei de undă a potențialului legat de evenimente (ERP) pe care oamenii de știință o măsoară la nivelul scalpului.

„Studiul nostru arată că într-un experiment de laborator psiholingvistic fără interacțiune reală între vorbitori, insultele oferă „mini palme” lexicale, astfel încât cuvintele evaluate drept negative pe care le citește un participant atrag automat atenția în timpul recuperării lexicale, indiferent de modul în care deseori se produce această recuperare”, conchide Struiksma.

Echipa adaugă că insultele captează imediat atenția creierului, iar semnificația emoțională a acestor comentarii rămâne în memoria noastră pe termen lung. În schimb, complimentele au declanșat un efect P2 mai slab, demonstrând că există o părtinire negativă atunci când vine vorba de atenția unei persoane în timpul interacțiunilor sociale.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente