Pentru mulți, comoditatea semi-preparatelor îi poate face ușor să treacă cu vederea informațiile nutriționale, dar o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Tufts și Universitatea Harvard speră că acest lucru se va schimba, după ce recent a descoperit o legătură între consumul mare de alimente ultra-procesate și un risc crescut de cancer colorectal.
Cercetătorii au raportat că bărbații care au consumat alimente ultra-procesate au avut un risc cu 29% mai mare de a dezvolta cancer colorectal, al treilea cel mai diagnosticat cancer din Statele Unite, decât bărbații care au consumat cantități mult mai mici. Nu au găsit aceeași asociere la femei.
“Am început să ne gândim că acest tip de cancer ar putea fi cel mai afectat de dietă, în comparație cu alte tipuri de cancer. Cărnurile procesate, dintre care majoritatea se încadrează în categoria alimentelor ultra-procesate, reprezintă un puternic factor de risc pentru cancerul colorectal. Alimentele ultra-procesate sunt, de asemenea, bogate în zaharuri adăugate și sărace în fibre, ceea ce contribuie la creșterea în greutate și la obezitate, iar obezitatea este un factor de risc deja stabilit pentru cancerul colorectal”, a spus Lu Wang, autorul principal al studiului și un cercetător postdoctoral la Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts.
Studiul a analizat răspunsurile a peste 200.000 de participanți, 159.907 femei și 46.341 bărbați, în cadrul a trei studii importante care au evaluat aportul alimentar și au fost efectuate pe o perioadă de peste 25 de ani. Fiecare participant a primit un chestionar la fiecare patru ani și a fost întrebat despre frecvența consumului a aproximativ 130 de alimente.
Impactul alimentelor ultraprocesate
Analizele au relevat diferențe în modurile în care bărbații și femeile consumă alimente ultra-procesate și riscul potențial de cancer asociat.
Echipa a descoperit că cea mai puternică asociere între cancerul colorectal și alimentele ultra-procesate în rândul bărbaților provin din carnea de vită, porc și de pasăre sau din produsele pe bază de pește, gata de consumat. De asemenea, a fost descoperit că un consum mai mare de băuturi îndulcite cu zahăr, de băuturi pe bază de fructe și băuturi pe bază de lapte, este asociat cu un risc crescut de cancer colorectal la bărbați.
Cu toate acestea, nu toate alimentele ultra-procesate sunt la fel de dăunătoare în ceea ce privește riscul de cancer colorectal. „Alimente precum iaurtul pot contracara efectele nocive ale altor tipuri de alimente ultra-procesate la femei”, au spus cercetătorii.
Totodată a fost raportat și rolul potențial al aditivilor alimentari în alterarea florei intestinale, promovarea inflamației. Contaminanții formați în timpul procesării alimentelor sau migrați din ambalajul alimentelor ar putea promova de asemenea, dezvoltarea cancerului.
Schimbarea tiparelor alimentare
“Prelucrarea chimică a alimentelor poate ajuta la prelungirea duratei de valabilitate, dar multe alimente procesate sunt mai puțin sănătoase decât alternativele neprocesate. Trebuie să facem consumatorii conștienți de riscurile asociate consumului de alimente nesănătoase în cantitate mare și să facem mai ușor de ales opțiunile mai sănătoase.”, a spus Zhang, membru al Institutului Tufts pentru Cercetarea Globală a Obezității.
Schimbarea pe termen lung va necesita o abordare în mai mulți pași. Cercetătorii continuă să examineze modul în care politicile legate de nutriție, recomandările dietetice, modificările rețetelor și formulelor, împreună cu alte obiceiuri de viață sănătoase, pot îmbunătăți sănătatea generală și pot reduce cancerul.
Studiul a fost publicat în The BMJ, un jurnal săptămânal medical publicat de British Medical Association.
Articol de Cristina Zarioiu