HomeHealthDe câte ori ne trezim cu adevărat în timpul nopții?

De câte ori ne trezim cu adevărat în timpul nopții?

Un studiu recent a raportat că hormonul de stres noradrenalina trezește creierul uman de aproximativ 100 de ori în timpul somnului noaptea. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că aceste perturbări sunt normale și probabil indică un somn odihnitor.

Noradrenalina este un hormon de stres și o substanță transmițătoare care este asociată cu răspunsul de „luptă sau fugă” al organismului. Este legat de adrenalină, iar nivelurile pot crește în timpul stresului, dar ne ajută și să rămânem concentrați.

„Putem crede că somnul este o stare constantă în care ne aflăm și apoi ne trezim. Am aflat că noradrenalina te face să te trezești de peste 100 de ori pe noapte. Și asta în timpul somnului perfect normal”, spune profesorul asistent Celia Kjaerby de la Centrul de Neuromedicină Translațională, care este unul dintre autorii principali ai studiului.

Chiar dacă noradrenalina face ca din punct de vedere tehnic creierul să se trezească de mai mult de 100 de ori pe noapte, nu este considerată o trezire.

„Din punct de vedere neurologic, te trezești, pentru că activitatea creierului tău în aceste momente foarte scurte este aceeași ca atunci când ești treaz. Dar momentul este atât de scurt încât persoana care doarme nu va observa”, explică doctorandul Mie Andersen.

Chiar dacă cercetătorii au studiat șoarecii, descoperirile lor pot fi, probabil, traduse la oameni, deoarece s-au concentrat pe mecanismele biologice de bază, adică pe mecanismele comune tuturor mamiferelor.

Fibre optice microscopice din sticlă și „receptori de lumină” manipulați genetic au fost introduse în creierul șoarecilor de testare. Fibrele optice au fost atașate la cabluri, alături de o sursă de lumină LED. Ulterior, cercetătorii au măsurat nivelurile de noradrenalină în timp ce animalele dormeau și au comparat-o cu activitatea electrică din creierul lor. Aici au observat nivelurile ridicate de noradrenalina.

Cercetătorii au efectuat apoi teste de memorie utilizând echipamentul implantat pentru a crește amplitudinea undelor de noradrenalină, îmbunătățind memoria animalelor. Cercetările anterioare au sugerat că noradrenalina, care este asociată cu stresul, este inactivă în timpul somnului. Prin urmare, cercetătorii au fost surprinși să vadă cât de activă este noradrenalina în timpul somnului în realitate.

„Acest lucru arată că poate nu este nevoie să îți faci griji dacă te trezești noaptea. Desigur, nu este bine să nu dormi pentru perioade îndelungate, dar studiul nostru sugerează că trezirile pe termen scurt sunt o parte naturală a fazelor de somn legate de memorie. Poate chiar însemna că ai dormit foarte bine”, adaugă Celia Kjaerby.

Descoperirile sugerează că șoarecii cu cel mai mare scor de noradrenalină au fost și cei cu cea mai bună memorie. „Șoarecii au dezvoltat „super memorie”. Au avut mai puține probleme în a-și aminti lucruri pe care le învățaseră în ziua precedentă. Desigur, acest lucru sugerează că dinamica noradrenalinei întărește procesele de somn care ne afectează memoria”, spune Celia Kjaerby.

Mai întâi, șoarecii au fost lăsați să adulmece două obiecte identice. Aceștia au fost apoi adormiți, iar odată treziți au fost puși în fața obiectelor din nou. Unul dintre cele două obiecte fusese acum înlocuit cu unul nou. Șoarecii care au avut cele mai ridicate niveluri de noradrenalină au fost mai înclinați să studieze noul obiect, ceea ce sugerează că și-au amintit că au văzut un obiect diferit ultima dată.

Studiul are implicații semnificative pentru tratamentele medicamentoase. De exemplu, unele forme de antidepresive cresc nivelul de noradrenalină din organism, ceea ce afectează intervalele de somn și memoria.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente