În urma unei analize a studiilor existente efectuate de University College London (UCL) s-a constatat că depresia probabil nu este cauzată de un dezechilibru chimic, cerându-se astfel luarea în considerare a altor tratamente în detrimentul medicamentelor antidepresive.
Prescripțiile pentru antidepresive au crescut dramatic începând cu anii 1990, milioane de oameni din întreaga lume folosind în mod regulat medicamente pentru a-și trata sau ține sub control depresia.
„Mulți oameni iau antidepresive pentru că au fost făcuți să creadă că depresia lor are o cauză biochimică, dar această nouă cercetare sugerează că această credință nu este fundamentată pe dovezi”, a spus autorul principal al studiului, Joanna Moncrieff, profesor de psihiatrie la University College London și psihiatru consultant la North East London NHS Foundation Trust.
În noua analiză, cercetătorii au spus că 85% până la 90% din public credea că depresia este cauzată de serotonina scăzută sau de un dezechilibru chimic. Majoritatea antidepresivelor sunt inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), despre care se spunea inițial că funcționează prin corectarea nivelurilor anormal de scăzute ale serotoninei.
Studiul a analizat cercetări anterioare care examinează serotonina și depresia, care au implicat zeci de mii de oameni. Una dintre descoperiri a fost că cercetările care compară nivelurile de serotonină și produsele sale de degradare în sânge sau fluide cerebrale nu au descoperit nicio diferență între persoanele diagnosticate cu depresie și persoanele sănătoase.
Autorii au analizat, de asemenea, studii în care nivelurile de serotonină au fost scăzute artificial la sute de oameni și au ajuns la concluzia că scăderea serotoninei în acest fel nu a produs depresie pentru sutele de voluntari sănătoși.
Studii ample au analizat variația genelor, inclusiv gena care are instrucțiunile pentru fabricarea transportorului serotoninei. Cercetătorii nu au găsit nicio diferență în frecvența varietăților acestei gene între persoanele cu depresie și voluntarii sănătoși. Deși un studiu a găsit o relație între gena transportorului serotoninei și evenimentele de viață stresante, studii mai ample și mai cuprinzătoare sugerează că nu există o astfel de relație. Evenimentele de viață stresante în sine, totuși, au exercitat un efect puternic asupra riscului ulterior al oamenilor de a dezvolta depresie.
Unele dintre studii, care au inclus persoane care luau sau au luat anterior antidepresive, au arătat dovezi că acestea pot reduce de fapt concentrația sau activitatea serotoninei.
„Părerea noastră este că pacienților nu ar trebui să li se spună că depresia este cauzată de serotonina scăzută sau de un dezechilibru chimic și nu ar trebui să fie făcuți să creadă că antidepresivele funcționează prin țintirea acestor anomalii nedovedite”, a spus Moncrieff. „Nu înțelegem exact ce fac antidepresivele asupra creierului, iar oferind oamenilor acest tip de informații greșite, aceștia sunt împiedicați din a lua o decizie informată privind luarea medicamentației.”
Dr. Michael Bloomfield, psihiatru consultant și cercetător clinic principal la University College London, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: „Mulți dintre noi știu că administrarea de paracetamol poate fi utilă pentru durerile de cap și nu cred că cineva crede că durerile de cap sunt cauzate de insuficiența de paracetamol din creier. Aceeași logică se aplică depresiei și medicamentelor utilizate pentru tratarea depresiei.
Articol de Izabela Constantin