Nu este de mirare că munca fizică te epuizează, dar cum rămâne cu cea psihică?
Dorința de a te ghemui pe canapea după o zi întreagă petrecută în fața computerului, ar putea fi un răspuns fiziologic la munca solicitantă din punct de vedere mental, potrivit unui studiu care leagă oboseala mentală de modificările metabolismului creierului.
Studiul, publicat în Current Biology, a constatat că participanții care au petrecut mai mult de șase ore lucrând la o activitate psihică obositoare și solicitantă aveau niveluri mai ridicate de glutamat – un neurotransmițător important prezent în sinapsele creierului. Prea mult glutamat poate perturba funcția creierului, iar o perioadă de odihnă ar putea permite reglarea acestui neurotransmițător într-un mod adecvat.
Creierul obosit
Cercetările anterioare au demonstrat efectele tensiunii mentale asupra parametrilor fiziologici, cum ar fi variabilitatea ritmului cardiac și a fluxului sanguin.
Mathias Pessiglione și Antonius Wiehler de la Universitatea Pitié-Salpêtrière din Paris au vrut să înțeleagă ce este cu adevărat oboseala mentală. În timp ce mașinile pot calcula continuu, creierul nu poate. Au vrut să afle de ce, și au bănuit că oboseala cognitivă s-ar putea datora modificărilor metabolice din creier.
Astfel, echipa de cercetare a înscris 40 de participanți și i-a desemnat pe 24 dintre ei să îndeplinească o sarcină mentală dificilă, iar ceilalți 16 participanți au fost rugați să efectueze o sarcină similară, dar mult mai ușoară. Ambele echipe au lucrat puțin peste șase ore, cu două pauze de zece minute.
“Teoriile influente sugerau că oboseala este un fel de iluzie găsită de creier pentru a ne face să ne oprim orice activitate și să ne întoarcem către relaxare. Dar descoperirile noastre arată că munca cognitivă are ca rezultat o adevărată alterare funcțională – acumularea de substanțe nocive – așa că oboseala ar fi într-adevăr un semnal care ne face să încetăm să lucrăm, dar într-un alt scop: să păstrăm integritatea funcționării creierului.” a spus Mathias Pessiglione.
În timp ce participanții la studiu s-au concentrat pe munca lor, cercetătorii au folosit o tehnică numită spectroscopie de rezonanță magnetică pentru a monitoriza chimia creierului pe parcursul unei zile de lucru și pentru a măsura nivelurile de glutamat din zona cortexului prefrontal lateral. Au descoperit că participanții care au lucrat la sarcina mai dificilă au acumulat mai mult glutamat în această regiune a creierului până la sfârșitul zilei decât cei care au lucrat la sarcina mai ușoară.
Cercetătorii speră acum să folosească acest sistem pentru a afla mai multe despre cum să se recupereze după epuizarea mentală. « Ar fi grozav să aflăm mai multe despre cum sunt restabilite nivelurile de glutamat. Cât de lungă trebuie să fie pauzele pentru a avea un efect pozitiv?” a spus Antonius Wiehler. Studiile asupra oboselii cognitive ar putea fi, de asemenea, o cheie pentru înțelegerea modului în care oamenii reacționează și se recuperează după activități mentale cu mize mari, cum ar fi controlul traficului aerian, în care chiar și o scurtă pierdere a concentrării poate costa vieți.
Până la definitivarea acestor studii, Pessiglione spun: “Aș folosi rețetele vechi: odihnă și somn. Există dovezi că glutamatul este eliminat din sinapse în timpul somnului. De asemenea, oamenii ar trebui să evite să ia decizii importante atunci când sunt obosiți.”
Articol de Cristina Zarioiu