Rezultatele unui nou studiu au indicat că copiii cu parinți care au avut antecedente de probleme cu alcoolul prezintă un risc mai mare de a prezenta semne de dependență de alimente procesate.
Alimentele foarte procesate, cum ar fi înghețata, ciocolata, pizza și cartofii prăjiți conțin cantități nenatural de mari de carbohidrați rafinați și grăsimi care pot declanșa un răspuns de dependență la unii oameni.
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au vrut să știe dacă un factor de risc major pentru dependență – un părinte cu probleme cu alcoolul – a prezis un risc crescut de dependență de alimente foarte procesate.
Aproximativ 1 din 5 persoane par să manifeste această dependență semnificativă clinic față de alimentele foarte procesate, marcată de o pierdere a controlului asupra aportului, pofte intense și o incapacitate de a reduce consumul în ciuda consecințelor negative.
„Oamenii care au antecedente familiale de dependență pot fi expuși unui risc mai mare de a dezvolta o relație problematică cu alimentele foarte procesate, ceea ce este cu adevărat provocator într-un mediu alimentar în care aceste alimente sunt ieftine, accesibile și puternic comercializate”, a spus Lindzey Hoover, psiholog la UM și autor principal al studiului.
Răspunsurile de dependență nu s-au limitat la mâncare, deoarece persoanele cu dependență de alimente erau, de asemenea, mai predispuse să prezinte probleme personale cu alcoolul, canabisul, tutunul și vapingul, a arătat cercetarea.
Dietele bogate în alimente procesate și consumul excesiv de droguri care creează dependență sunt principalele cauze ale morții evitabile în lumea modernă. Acest studiu implică faptul că sunt necesare tratamente pentru a reduce atât consumul de dependență, cât și consumul de droguri în același timp.
„Politicile de sănătate publică care au redus daunele altor medicamente care creează dependență, cum ar fi interzicerea marketingului pentru copii”, a spus Hoover, „ar putea fi relevante pentru a fi examinate pentru a reduce impactul dăunător al alimentelor puternic procesate”.
Articol de Izabela Constantin