HomeHealthDificultatea de a-i auzi pe ceilalți când sunt zgomote în jur poate...

Dificultatea de a-i auzi pe ceilalți când sunt zgomote în jur poate fi un factor de risc pentru demență

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Oxford de peste 82.000 de participanți a arătat că dificultatea de a auzi conversațiile vorbite este asociată cu un risc crescut de demență cu până la 91%.

Deficiența de auz afectează aproximativ 1,5 miliarde de persoane din întreaga lume (Organizația Mondială a Sănătății) și există tot mai multe dovezi că acest lucru ar putea crește riscul de demență. O componentă majoră a deficienței de auz este dificultatea de a auzi vorbirea în medii zgomotoase. Acest lucru poate avea un impact mare asupra funcționării zilnice a persoanelor afectate, care se pot lupta să urmărească conversațiile sau să audă anunțuri în medii zgomotoase. Cu toate acestea, până acum nu a fost clar dacă dificultatea de a auzi vorbirea în zgomot e asociată cu dezvoltarea demenței.

Acest lucru a fost acum investigat cu atenție într-un nou studiu condus de Departamentul Nuffield de Sănătate a Populației (NDPH) al Universității din Oxford. Studiul a implicat peste 82.000 de femei și bărbați cu vârsta de peste 60 de ani de la Biobank din Marea Britanie (o bază de date de cercetare creată pentru a dezvălui legăturile dintre genetică, factorii de mediu și rezultatele sănătății într-o mare parte a populației britanice).

La începutul studiului, participanții au fost rugați să identifice numerele vorbite pe un fundal de zgomot și pe baza acestui test au fost grupați de cercetători în auz normal, insuficient și slab.

Rezultatele studiului

După aproximativ 11 ani, 1.285 de participanți au dezvoltat demență, pe baza dosarelor de sănătate.

Auzul insuficient și slab al vorbirii în zgomot au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta demență cu 61% și, respectiv, 91%, în comparație cu cu cei care au avut un auz bun.

„Demența afectează milioane de persoane din întreaga lume, iar numărul de cazuri este estimat să se tripleze în următoarele câteva decenii. Cu toate acestea, există tot mai multe dovezi că dezvoltarea demenței nu este inevitabilă și că riscul ar putea fi redus prin tratarea afecțiunilor preexistente”, a  declarat dr. Thomas Littlejohns, epidemiolog principal în Departamentul de Sănătate a Populației Nuffield (NDPH) și autor principal al studiului.

Acesta nu a fost primul studiu care a găsit o legătură între pierderea auzului și demență, dar echipa a spus că au fost printre primii care a investigat riscul de demență și capacitatea de auz a oamenilor în medii zgomotoase, care sunt tipice în fiecare zi. „Dificultatea de a auzi vorbirea în zgomotul de fond este una dintre cele mai frecvente probleme pentru persoanele cu deficiențe de auz legate de vârstă. Acesta este primul studiu care investighează asocierea sa cu demența într-o populație mare,” a spus dr. Jonathan Stevenson, autorul principal al studiului.

„Deși majoritatea oamenilor se gândesc la probleme de memorie atunci când aud cuvântul demență, aceasta este departe de întreaga poveste. Mulți oameni cu demență se vor confrunta cu greu să urmărească vorbirea într-un mediu zgomotos. Acest studiu sugerează că aceste modificări ale auzului nu pot fi doar un simptom al demenței, ci un factor de risc care ar putea fi tratat”, a spus Dr Katy Stubbs de la Alzheimer’s Research UK.

În mod similar, studii îndelungate și ample din Australia și Taiwan au descoperit, de asemenea, că persoanele cu probleme de auz au un risc mai mare de demență (cu toate acestea, aceste studii s-au bazat pe datele auto-raportate de la participanții la studiu sau pe dosarele medicale care denotă pierderea auzului).

Studiul de la Oxford a fost publicat îm Journal of the Alzheimer’s Association.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente