HomeHealthExistă un mod corect de a lua medicamentele?

Există un mod corect de a lua medicamentele?

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins susțin că au descoperit modalitatea ideală de a-ți poziționa corpul în timp ce înghiți pastile. Rezultatele descoperirilor echipei au fost publicate recent în revista Physics of Fluids.

Atunci când unei persoane îi este administrată o pastilă pe cale orală, medicamentul trebuie să-și facă drum în stomac, apoi stomacul trebuie să elibereze conținutul acelui medicament în intestine. Pe parcursul procesului, medicamentul se dizolvă și este absorbit de organism. Dar până când nu se întâmplă ultimul pas, pastilele nu pot să lucreze – iar traiectoria pilulei către acest pas este destul de complicată, deoarece stomacul este în mod natural asimetric.

„Administrarea orală este surprinzător de complexă, în ciuda faptului că este cea mai comună alegere pentru administrarea medicamentelor”, a spus Rajat Mittal, inginer la Johns Hopkins, într-un comunicat. „Mișcarea pereților stomacului și fluxul de conținut în interior determină viteza cu care medicamentul se dizolvă”. În plus, proprietățile unice ale pilulei și conținutului stomacului joacă un rol major în acest proces.

Cercetătorii au folosit modele computerizate bazate pe imagistica RMN pentru a înțelege modul în care dizolvarea medicamentului în stomacul uman este afectată de postura unei persoane. Această simulare a folosit o combinație de dinamică a fluidelor și biomecanică pentru a ilustra ce se întâmplă cu stomacul și conținutul său lichid atunci când corpul se află în poziții diferite.

Modelul echipei – numit StomachSim – a dezvăluit că ingerarea orală a medicamentelor în timp ce corpul este poziționat pe partea dreaptă ajută gravitația să transporte medicamentul în partea cea mai profundă a stomacului, numită antru terminal. Odată ajunse acolo, a arătat StomachSim, pastilele s-au dizolvat în aproximativ 10 minute.

Pe de altă parte, o postură verticală a indicat dizolvarea pastilelor în aproximativ 23 de minute, în esență acest lucru având legătură cu faptul că spatele este întins drept.

Întinsul pe partea stângă a fost categorizat drept cea mai proastă opțiune. Potrivit cercetătorilor, a fost nevoie de peste 100 de minute pentru ca pastilele simulate să se dizolve când StomachSim a fost programat pentru a menține această postură.

Dincolo de factorul de noutate al acestei informații, acest studiu ar putea avea aplicații semnificative în domeniul sănătății, sugerează cercetătorii. Pentru persoanele cu deficiențe fizice sau pacienții întinși în paturi de spital, simpla schimbare a poziției corpului ar putea ajuta în mod semnificativ cât de repede sunt absorbite anumite medicamente de către organism.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente