HomeHealthUn implant ocular realizat din proteine de colagen din pielea de porc...

Un implant ocular realizat din proteine de colagen din pielea de porc a redat vederea unor nevăzători

Aproape 13 milioane de oameni din întreaga lume sunt nevăzători din cauza problemelor corneei. În prezent, transplanturile de cornee folosesc donatori umani, dar doar una din 70 de persoane poate accesa acest tip de transplant.

Cercetătorii au dezvoltat un implant format din proteină de colagen din pielea de porc, care seamănă cu corneea umană. Într-un studiu pilot, implantul a restabilit vederea pentru 20 de persoane cu cornee deteriorată, dintre care majoritatea erau orbi. Studiul, condus în comun de cercetătorii de la Universitatea Linköping și LinkoCare Life Sciences AB din Suedia, a fost publicat în revista Nature Biotechnology. Rezultatele promițătoare aduc speranță celor care suferă de orbire a corneei și vedere scăzută, oferind un implant obținut prin bioinginerie, ca alternativă la transplantul de cornee umană donată, care este rară în țările în care nevoia  este cea mai mare.

Detalii ale studiului

Pacienții participanți la studiu din Iran și India sufereau cu toții de keratoconus, o afecțiune caracterizată prin deformarea și subtierea progresivă a suprafeței corneei. Înainte de a primi implantul, 14 dintre cei 20 de pacienți erau orbi, iar la doi ani după procedură și-au recăpătat parțial sau în totalitate vederea. Trei au avut vedere perfectă după operație. Corpurile pacienților nu au respins implanturile și nu au avut nicio inflamație sau cicatrici.

Pentru a crea implantul, țesutul de porc a fost dizolvat pentru a forma o soluție purificată de colagen. Acesta a fost folosită pentru a crea un hidrogel care imită corneea umană. Chirurgii au făcut apoi o incizie în corneea unui pacient pentru a insera acest hidrogel.

Implant obținut prin bioinginerie versus transplantul de cornee umană

În mod tradițional, țesutul uman este necesar pentru transplanturile de cornee. Dar este insuficient, pentru că oamenii trebuie să se ofere voluntari pentru a-l dona după ce mor.

Colagenul din pielea de porc este un produs secundar din industria alimentară. Acest lucru îl face disponibil pe scară largă și îl face mai ușor de procurat. În plus, există întotdeauna un risc de respingere a țesutului donator uman, deoarece conține celule străine. Implantul nostru nu conține celule, așa că există un risc minim de respingere”, a spus Neil Lagali, profesor de oftalmologie experimentală la Universitatea Linköping, co-autor al studiului.

Procedura în sine a fost, de asemenea, mai rapidă decât transplanturile tradiționale de cornee. Cercetătorii au spus că fiecare operație a durat aproximativ 30 de minute, în timp ce transplanturile de țesut uman pot dura câteva ore.

Dr. Marian Macsai, profesor clinic de oftalmologie la Universitatea din Chicago, care nu a fost implicat în studiu, a spus că această tehnologie ar putea fi revoluționară, întrucât keratoconusul  afectează aproximativ 50 până la 200 din fiecare 100.000 de oameni.

Există, totuși, limitări ale studiului pilot. Nu este încă clar dacă intervenția chirurgicală ar funcționa pentru pacienții care au alte forme de boală a corneei în afară de keratoconus.Echipa sa speră să-și reproducă rezultatele într-un studiu pe 100 sau mai mulți pacienți, iar apoi să obțină aprobarea de reglementare.

Am proiectat cu adevărat acest material, tehnologie și procedură chirurgicală pentru a fi adoptate în zonele lumii în care țesutul donator uman este limitat. Sunt aceleași zone ale lumii în care povara orbirii din cauza acestei boli este cea mai mare”, a spus Neil Lagali.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente