HomeHealthFDA avertizează că implanturile mamare ar putea provoca mai multe tipuri de...

FDA avertizează că implanturile mamare ar putea provoca mai multe tipuri de cancer

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a avertizat pe 8 septembrie că persoanele cu implanturi mamare umplute cu silicon sau soluție salină ar putea risca posibilitatea unor tipuri de cancer specifice, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase (SCC sau cancerul labial, o leziune tumorală malignă care se dezvoltă din epiteliul care căptuşeşte buzele şi cavitatea orală şi se manifestă mai frecvent la nivelul buzei inferioare) și diferite limfoame în țesutul cicatricial din jurul implanturilor.

FDA a confirmat că a primit zece rapoarte de SCC și 12 rapoarte despre diferitele tipuri de limfom. Mai puțin de 50 de cazuri de SCC și diferite limfoame au fost găsite în țesutul cicatricial din jurul implantului, conform unei analize efectuate de agenție. Simptomele raportate de la pacienți includ umflare, durere, noduli sau modificări ale pielii.

Conform raportului FDA, nu este nevoie să vă verificați sau să vă îndepărtați implanturile dacă nu aveți niciunul dintre aceste simptome.

 Limfomul este un tip de cancer care afectează sistemul imunitar, iar oamenii de știință au legat deja un tip de cancer neobișnuit, numit limfom anaplazic cu celule mari, în principal de implanturi texturate, a căror suprafață este mai probabil să provoace inflamație decât cele ale implanturilor netede. Mai mult, posibilitatea riscurilor pentru sănătate crește proporțional cu vechimea implanturilor.

„Implanturile mamare nu sunt menite să fie dispozitive pe viață. Au o durată de viață, iar aceasta ar putea varia de la șapte la zece ani, în funcție de implant și pacient”, a declarat pentru CNN în 2019 Dr. Tommaso Addona, chirurg plastician și Președinte al Long Island Plastic Surgical Group din New York.

Chiar dacă limfoamele și alte tipuri de cancer din jurul implantului par a fi rare, „furnizorii de servicii medicale și persoanele care au sau iau în considerare implanturi mamare ar trebui să știe că cazurile au fost raportate la FDA și în literatura de specialitate”, se arată în raportul FDA.

Deocamdată, FDA recomandă persoanelor cu implanturi mamare să facă controale frecvente la cinci, șase ani după implantarea inițială și apoi la fiecare doi sau trei ani pentru a se asigura că protezele sunt în stare bună.

Potrivit unui studiu mai puțin de șase la sută dintre pacienți fac acest lucru. Pentru a remedia acest lucru, FDA a sugerat în 2020 ca producătorii să includă un avertisment în cutie pentru a informa pacienții că implanturile mamare nu sunt menite să fie echipamente medicale de lungă durată. Această recomandare nu este totuși obligatorie din punct de vedere juridic și nu este clar cât de mult succes a avut.

Oficialii de la FDA spun că vor continua să colaboreze cu Societatea Americană a Chirurgilor Plastici pentru a colecta mai multe date despre cazuri specifice de implant la care a fost raportat cancer.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente