HomeEditorialFizicienii explică de ce nu ar trebui să faci niciodată duș în...

Fizicienii explică de ce nu ar trebui să faci niciodată duș în timpul unei furtuni

Șansele de a fi lovit de fulger sunt mici, dar nu imposibile. Fizicianul James Rawlings, de la Universitatea Nottingham Trent, Marea Britanie, menționează câțiva pași care pot fi luați în calcul pentru ca oamenii să se protejeze în timpul fenomenului.

Deși șansele tale de a fi lovit de fulger sunt scăzute, este important să știi cum să fii în siguranță în timpul unei furtuni. La nivel global, aproximativ 24.000 de oameni sunt uciși de fulgere în fiecare an și alți 240.000 sunt răniți.

Cele mai frecvente acțiuni recomandate de experți sunt evitarea situației de a sta sub copaci sau lângă o fereastră, a nu vorbi la telefonul fix (telefoanele mobile sunt în siguranță), evitarea folosirii dispozitivelor electronice conectate, deoarece acestea oferă mijloace de descărcare a energiei electrice din cer.

Dar știai că ar trebui să eviți să faci un duș sau baie în timpul unei furtuni?

Pentru a înțelege motivele protecției, trebuie mai întâi înțeles cum se formează o furtună. Acest fenomen meteorologic provine din creșterea umidității și a aerului cald, așa că sunt mai frecvente vara. Împreună, aceste aspecte creează cantități mari de aer umed, încărcat electric, care se ridică în atmosferă. În interiorul norilor se află particule de gheață încărcate electric, iar atunci când aerul umed, alimentat cu sarcină opusă, întâlnește această gheață, se formează fulgerul.

Dușul în timpul unei furtuni poate fi periculos

Șansele de a fi lovit de fulger sunt mici, dar niciodată zero. Și, în funcție de ceea ce faci, aceste șanse pot crește destul de mult – chiar și atunci când ești în casa ta. Acest lucru se datorează faptului că fulgerul funcționează pe baza descărcărilor pozitive și negative. Și, când lovește, energia creată de acele descărcări trebuie să meargă undeva.

Dar ce legătură au toate acestea cu dușul în timpul unei furtuni? Când fulgerul lovește ceva, el caută calea cu cea mai mică rezistență. Acesta este motivul pentru care există lucruri precum conductorii electrici. Acești conductori sunt grozavi deoarece permit energiei electrice să treacă prin ei cu ușurință.

Când faci duș în timpul unei furtuni, stai lângă doi dintre acești conductori primari: apă și țevi metalice. Apa este un excelent conductor de electricitate, iar conductele metalice care transportă adesea apă la dușurile din casele noastre sunt la fel. Așadar, atunci când fulgerul lovește o casă, trece prin acești conductori ușori pentru a ajunge în pământ.

Dacă ești în baie atunci când fulgerul lovește, șocul electric poate trece prin țevi și în cadă sau duș. Iar James Rawlings, profesor de fizică la Universitatea Nottingham Trent, spune că orice duș relaxant s-ar putea transforma într-un coșmar. „Dușul oferă apă și metal, ceea ce îl face o cale ideală pentru electricitate.” De obicei, la o jumătate de oră după auzirea acelui tunet final este un moment sigur pentru a te aventura înapoi în duș.

S-ar putea să nu fie nici o idee bună să te sprijini de un zid de beton în timpul unei furtuni. Deși betonul nu este un bun conductor de electricitate, peretele este armat cu grinzi metalice și acestea pot oferi o cale conductivă pentru loviturile de fulger.

De asemenea, evită să utilizezi orice lucru conectat la o priză electrică (calculatoare, televizoare, mașini de spălat, mașini de spălat vase).

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente