HomeHealthGreutatea la naștere ar putea ajuta la identificarea copiilor cu risc mai...

Greutatea la naștere ar putea ajuta la identificarea copiilor cu risc mai mare de probleme psihologice

Greutatea unui copil la naștere ar putea determina riscul de a fi diagnosticat cu o tulburare de sănătate mintală mai târziu în viață. Cercetătorii au descoperit că pentru fiecare kilogram sub greutatea medie la naștere, creşte posibilitatea ca un copil să se confrunte cu probleme de sănătate mintală în copilărie și adolescență.

O nouă cercetare de la Universitatea de Medicină și Științe ale Sănătății RCSI a descoperit că bebelușii cu greutăți mai mari la naștere tind să aibă mai puține probleme de sănătate mintală și de comportament în copilărie și adolescență.

Aceste descoperiri ar putea ajuta la identificarea și sprijinirea copiilor cu risc mai mare de a dezvolta probleme psihologice.

Studiul, publicat în European Child & Adolescent Psychiatry, a examinat greutatea la naștere și sănătatea mintală ulterioară a mii de copii din Irlanda.

Spre deosebire de multe alte studii care au analizat greutatea la naștere, acest studiu a folosit date care au urmărit aceiași copii în mod repetat de-a lungul copilăriei și adolescenței, folosind Growing Up in Ireland, un studiu în curs de desfășurare, finanțat de guvern, asupra copiilor născuți între 1997 și 1998.

Analiza a arătat că fiecare kilogram sub greutatea medie la naștere (3,5 kg) a fost asociat cu mai multe probleme de sănătate mintală raportate de-a lungul copilăriei și adolescenței.

Studiul a mai constatat că aceste probleme legate de greutatea la naștere tind să persiste pe tot parcursul copilăriei, de la 9 la 17 ani.

Tipul de probleme cel mai strâns legat de greutatea la naștere au fost neatenția, impulsivitatea și hiperactivitatea, comportamente asociate în general cu tulburarea cu deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Fiecare scădere de kilogram sub greutatea medie la naștere a fost asociată cu o creștere cu 2% a riscului de comportamente asemănătoare ADHD, totuși aceste comportamente se încadrau în limitele normale.

Adică, chiar și în rândul copiilor cu greutate foarte mică la naștere (1,5 kg), numărul mediu de simptome ADHD probabil nu ar atinge pragul pentru un diagnostic ADHD.

Greutatea mai mică la naștere a fost, de asemenea, legată de probleme emoționale și sociale, în special la sfârșitul adolescenței. Aceste probleme s-au dovedit a fi mai severe și mai apropiate de pragurile clinice, de exemplu, pentru diagnosticul de depresie sau anxietate.

Știm de mulți ani că greutatea mică la naștere și nașterea prematură sunt legate de un risc mai mare de boli mintale la copii. Ceea ce arată acest studiu este că chiar și mici abateri de la greutatea tipică la naștere ar putea fi, de asemenea, relevante.” a declarat Profesorul Mary Cannon, Profesor de Epidemiologie Psihiatrică și Sănătate Mintală a tinerilor la RSCI și cercetător principal al studiului.

Această relație între greutatea la naștere și sănătatea mintală a copilului persistă chiar și după luarea în considerare a factorilor care ar putea influența atât greutatea la naștere, cât și sănătatea mintală, cum ar fi sexul, factorii socioeconomici și istoricul parental de boală mintală.

Aceste descoperiri ar putea ajuta la identificarea și sprijinirea copiilor cu risc mai mare de a dezvolta probleme psihologice.” spune Niamh Dooley, Doctorand și autor principal al studiului.

 Efectul greutății la naștere asupra sănătății mintale ulterioare este probabil mic, dar ar putea interacționa cu alte riscuri, cum ar fi genetica și stresul copilăriei, și ar putea avea implicații pentru înțelegerea originilor sănătății mintale și a stării de sănătate.” a adăugat ea.

Acest studiu arată importanța îngrijirii perinatale bune și sugerează că îmbunătățirea sănătății generale a femeilor în timpul sarcinii pentru a asigura greutatea optimă la naștere poate ajuta la reducerea riscului ca descendenții lor să dezvolte probleme de sănătate mintală.

Copiii cu greutate mică la naștere pot beneficia de evaluări psihologice în copilărie și de intervenție timpurie pentru simptomele de sănătate mintală dacă sunt detectați, pentru a ajuta la minimizarea poverii bolii mintale mai târziu în adolescență și la vârsta adultă.

Cercetările ulterioare ale grupului au fost publicate în Research on Child and Adolescent Psychopathology. Acestea indică faptul că un procent semnificativ din asocierea dintre greutatea la naștere și simptomele ADHD la copiii irlandezi poate fi explicat prin consumul maternal de substanțe în timpul sarcinii (fumat, consum de alcool, consum de droguri fără prescripție medicală).

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente