Este cât se poate de clar și de evident: trăim într-o lume în care tehnologia a ajuns mai departe chiar și decât imaginația autorilor de romane science fiction. Și a atins zone și domenii în care părea să nu fie nevoie de implicarea ei. Cine s-ar fi gândit, de exemplu, că hainele pe care le purtăm ar putea fi făcute mai degrabă din pixeli decât din materiale textile?!
Una din trei femei consideră că o piesă de îmbrăcăminte este deja „veche” după una sau cel mult două purtări. Moda, trendurile din fashion, au inoculat ideea că o persoană este bine îmbrăcată, că are stil și că stilul său este cool, dacă afișează permanent ținute noi. Iar rețelele de socializare întăresc această mentalitate, unul din șase tineri afirmând că nu va mai purta o ținută dacă a fost văzut deja cu ea în mediul online. Aproape că este considerat rușinos să postezi pe Instagram două fotografii în care ai îmbrăcat același articol vestimentar. Și aici intervine tehnologia, pentru a salva situații… delicate.
Un dressing virtual cu sute de articole vestimentare
Oricât de incredibil ar putea să pară, oricine poate avea în dressing tot ce este nou în fashion. Cu o precizare: este vorba despre un dressing virtual, nu unul real. Este vorba de haine digitale, din pixeli, nu de haine reale din bumbac, denim, catifea sau mătase… Haine care câștigă o popularitate de-a dreptul uriașă. Așa că dacă în viața reală ai o garderobă minimalistă, din câteva piese pe care le poți combina pentru a crea un număr limitat de ținute, în online, pe rețelele de socializare, te poți etala și poți impresiona cu sute de articole vestimentare mereu noi. Pentru că, vrem sau nu, se pare că acordăm o importanță foarte mare impresiei pe care o creăm în online.
Afacere de miliarde de dolari
Moda digitală nu este neapărat ceva nou. Ea a pătruns deja în cultura împătimiților diverselor jocuri video. Iar cumpărarea de… ținute, numite „skins”, este o practică relativ curentă, purtarea acestora transformându-l pe jucător într-un personaj, ajutându-l să se exprime virtual și să își decoreze avatarurile de dragul esteticii, fără a-i fi afectate abilitățile de jucător.
Pe Fortnite, de exemplu, un skin tipic costă între 2 și 20 dolari. Experții prevăd că piața pentru „skins” din jocurile video va atinge 50 de miliarde de dolari până în 2022, ceea ce arată că această adevărată „industrie” nu stă deloc rău. Și nici n-ar avea cum să stea rău, de vreme ce în… joc a intrat inclusiv renumitul brand de lux Louis Vuitton. În 2019, sub acest brand au fost concepute o serie de skin-uri pentru League of Legends, un popular joc multiplayer. După lansarea digitală, Louis Vuitton a creat piese și pentru viața reală, pentru a completa colecția de articole din piele. Doar că nu Louis Vuitton a început să scrie istoria colecțiilor virtuale de îmbrăcăminte. Acest brand a fost doar cel mai renumit.
Prima colecție de îmbrăcăminte digitală din lume a fost creată în 2018 de Carlings, un retailer scandinav, cu ajutorul unei echipe de designeri 3D.
Succesul acelei prime colecții digitale l-a încurajat pe Carlings să experimenteze mai departe. În 2019 a creat primul tricou grafic cu realitate augmentată, numit „Last Statement T-Shirt”, folosind tehnologia Spark AR și un smartphone pentru a schimba digital designul grafic al acestuia. Atunci când este asociat cu filtre personalizate de Instagram și Facebook, designul tricoului se schimbă. Astfel, vei putea să schimbi mesajul sau modelul de pe tricou, să ai mereu altul, fără a fi nevoie să cumperi un alt tricou.
Produse fizice contra experiențe digitale
Un magazin pop-up din Londra, cunoscut sub numele de HOT:SECOND, a încurajat consumatorii să ofere o șansă modei digitale. La HOT:SECOND vizitatorii puteau schimba produse fizice pentru experiențe digitale. Vizitatorii puteau dona un articol de îmbrăcăminte pe care nu îl mai purtau, organizației de caritate „Love Not Landfill”, iar în schimbul lui puteau încerca o varietate de articole de îmbrăcăminte digitale, de la Couture la Streetwear.
De ce moda digitală poate detrona industria modei?
Pentru că:
- este o soluție durabilă care reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră provenind din industria modei;
- reduce costurile de producție și timpul de lansare pe piață;
- promovează ideea că oricine, indiferent de sex, măsura pe care o poartă și tipul de corp pe care îl are, poate purta orice. Îmbrăcămintea digitală poate fi cu adevărat universală;
- oferă posibilități nesfârșite de autoexprimare creativă. „În lumea digitală putem purta o rochie din apă sau să avem lumini și să îți schimbăm materialul în funcție de starea ta de spirit”, spune Amber Slooten, co-fondatorul The Fabricant.
În prezent, firmele de modă digitală se bazează pe angajați care potrivesc digital ținutele pe fotografia unui client. Acest proces utilizează de obicei software de modelare 3D. Unele firme folosesc software-ul CGI pentru a edita digital și poate dura între trei și cinci ore pentru a personaliza îmbrăcămintea digitală la fotografia cuiva. Cu toate acestea, tehnologia se va îmbunătăți rapid, cu siguranță. Gândiți-vă numai la cât de proaste au fost primele filtre Snapchat…
Bibliografie:
- https://uxplanet.org/why-digital-clothing-is-2021s-most-exciting-tech-trend-64717db6856b
Traducere și adaptare de Alexandra Mănăilă