HomeHealthInjecțiile cu steroizi pot accelera dezvoltarea artritei

Injecțiile cu steroizi pot accelera dezvoltarea artritei

Rezultatele mai multor noi studii indică faptul că injecțiile cu steroizi administrate pentru durerile de genunchi legate de osteoartrită pot de fapt înrăutăți starea pacienților.

Cercetătorii de la Universitatea din California-San Francisco și de la Facultatea de Medicină din Chicago a Universității Rosalind Franklin susțin că atât scanările RMN, cât și imagistica cu raze X au arătat că injecțiile cu steroizi au exacerbat în mod semnificativ progresia osteoartritei genunchiului. În Statele Unite, această afecțiune este cea mai comună formă de artrită, afectând peste 32 de milioane de adulți. În plus, peste 10 la sută dintre pacienții cu osteoartrită la genunchi folosesc injecții cu steroizi sau acid hialuronic pentru a-și calma durerea.

Ambele studii au folosit cohorte de la Osteoarthritis Initiative, care este un studiu multicentric, longitudinal, observațional, care se află în prezent în al 14-lea an de urmărire și include aproape 5.000 de participanți cu osteoartrită a genunchiului.

Studiul realizat de UCSF a inclus 210 participanți, dintre care 70 au primit injecții intraarticulare (44 au conținut steroizi și 26 acid hialuronic). Participanții rămași nu au primit niciunul pe o perioadă de doi ani.

Toți pacienții au fost supuși scanărilor RMN cu doi ani înainte de injectare, în momentul injectării și după injectare. Echipa și-a evaluat scanările utilizând scorul de imagistică prin rezonanță magnetică (WORMS) pentru întregul organ pentru a detecta severitatea osteoartritei – examinând meniscul, leziunile măduvei osoase, cartilajele, efuziunea articulară și ligamentele.

„Aceasta este prima comparație directă a injecțiilor cu corticosteroizi și acid hialuronic folosind evaluarea semi-cantitativă a întregului organ al genunchiului cu RMN”, spune Upasana Upadhyay Bharadwaj, MD, cercetător la Departamentul de Radiologie de la Universitatea California, San Francisco, într-un comunicat de presă.

Ei au putut apoi să compare diferențele de scoruri între scanările inițiale și cele ulterioare. Rezultatele arată că injecțiile cu steroizi au influențat semnificativ progresia artritei, în special în meniscul lateral, cartilajul lateral și cartilajul medial.

În schimb, injecțiile cu acid hialuronic nu au arătat nicio relație semnificativă cu progresia bolii. De fapt, echipa a descoperit că cei care au primit acid hialuronic au arătat efectul opus. Participanții din acest grup de tratament au observat o scădere a progresiei artritei în leziunile măduvei osoase.

„În timp ce atât injecțiile cu corticosteroizi, cât și cu acid hialuronic sunt raportate că ajută la ameliorarea durerii simptomatice pentru osteoartrita genunchiului, rezultatele noastre arată în mod concludent că corticosteroizii sunt asociați cu o progresie semnificativă a osteoartritei genunchiului până la doi ani după injectare și trebuie administrați cu prudență”, dr. Upadhyay Bharadwaj relatează. „Acidul hialuronic, pe de altă parte, poate încetini progresia osteoartritei genunchiului și poate atenua efectele pe termen lung, oferind în același timp o ușurare simptomatică.”

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente