La 1 decembrie 2022, de Ziua Mondială împotriva SIDA, revista Science a publicat rezultatele extrem de promițătoare ale unui studiu clinic de fază I pentru un vaccin HIV.
Vaccinul experimental a produs anticorpi de neutralizare pe scară largă în rândul unui grup mic de voluntari. Potrivit constatărilor un regim de două doze de vaccin, luate la opt săptămâni, poate provoca răspunsuri imune împotriva virusului imunodeficienței umane.
Vaccinul a fost făcut dintr-o versiune proiectată a unei proteine care trăiește pe HIV, a raportat Business Insider. Un vaccin preventiv împotriva HIV ar trebui să provoace producerea de anticorpi de neutralizare largă (bnAbs) care pot recunoaște diferite tulpini de HIV și pot proteja pacientul împotriva infecției.
Cu toate acestea, până acum, declanșarea bnAbs prin vaccinare a fost imposibilă. Prin urmare, cercetătorii au proiectat particula cheie din vaccin în așa fel încât să pregătească organismul să genereze acești anticorpi neutralizanți.
Cercetătorii încearcă de mai bine de 40 de ani să dezvolte un vaccin pentru HIV. Cu toate acestea, eforturile au fost îndeplinite cu mai puțin succes datorită tendinței HIV de a avea mutaţii. Excluzând câteva cazuri importante, nimeni nu a fost vindecat de o infecție cu HIV.
Inițiativa Internațională de Vaccin SIDA a anunțat începerea acestui studiu clinic de fază I în 2018. În total, 48 de participanți, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, au primit vaccinul candidat sau un placebo. Treizeci și cinci dintre aceștia au fost dozați cu vaccinul experimental, iar corpul lor a arătat activarea celulelor B precursoare de bnAb, care este primul pas către imunitate.
Potrivit lui William Schief, Profesor la departamentul de imunologie și microbiologie de la Scripps Research și unul dintre autorii studiului, această tehnică poate antrena sistemul imunitar să recunoască subtipurile HIV care apar la nivel global.
Vaccinul va fi utilizat într-o serie de injecții multiple și fiecare va folosi o particulă HIV diferită pentru a antrena sistemul imunitar.
Potrivit Business Insider, pe măsură ce seria se apropie de sfârșit, moleculele proiectate se apropie de virușii HIV, până când anticorpii generați se pot lega de diferite tulpini de HIV.
„Există doar câțiva plasturi pe suprafața viruşilor HIV care rămân la fel sau relativ la fel în diferite cazuri izolate şi încercăm să obținem anticorpi foarte specifici care au proprietăți foarte specifice şi care le permit să se lege exact de aceşti plasturi ”, a spus Schief.
Nimeni nu a raportat efecte secundare majore. Efectele ușoare, cum ar fi durerea la locul injectării sau durerile de cap, au fost rezolvate într-o zi sau două.
Deși rezultatele au fost publicate joi, ele au fost anunțate pentru prima dată în 2021, la conferința virtuală găzduită de Societatea Internațională de SIDA şi cercetare pentru prevenirea HIV.
Schief și echipa nu vor lucra la modelul bazat pe proteine utilizat în acest studiu. În schimb, ei lucrează în prezent cu Moderna pentru a dezvolta și testa un vaccin care să livreze particulele HIV care antrenează imunitatea prin ARNm.
Studiile de faza II vor începe după un timp. Schief a adăugat că nu există nici o garanție că vaccinul va fi un câștigător. Cu toate acestea, dacă se întâmplă, ar putea fi util și pentru alte vaccinuri.
„Suntem optimiști că există șanse ca această abordare să fie utilă pentru mai mult decât HIV”, a spus Schief, „chiar dacă doar ajută HIV, asta ar fi enorm.”
Articol de Răzvan Lupu