HomeHealthInteligenţa Artificială ajută la conceperea unui tratament pentru chelie care funcționează mai...

Inteligenţa Artificială ajută la conceperea unui tratament pentru chelie care funcționează mai bine decât testosteronul sau minoxidilul

Căderea părului este nedorită de către mulți bărbați și femei deoarece coafura cuiva este adesea strâns legată de sentimentul lor de încredere în sine şi în timp ce unii se consolează, alții își doresc să-și poată reface pletele pierdute.

Acum, oamenii de știință au folosit inteligența artificială (AI) pentru a prezice compușii care ar putea neutraliza speciile reactive de oxigen care cauzează pierderea părului. Ei au selectat cel mai bun candidat și au construit un plasture cu microac pentru a demonstra că se poate regenera eficient părul la șoareci.

Studiul a fost publicat recent în Nano Letters de la ACS.

Majoritatea persoanelor cu cădere substanțială a părului au alopecia androgenă, aceasta fiind cunoscută și sub numele de chelie masculină sau feminină. În această afecțiune, foliculii de păr pot fi deteriorați de androgeni inflamații sau o supraabundență de specii reactive de oxigen, cum ar fi radicalii liberi de oxigen. Când nivelurile de radicali liberi de oxigen sunt prea mari, aceștia pot copleși enzimele antioxidante ale corpului, care de obicei le țin sub control.

Una dintre aceste enzime este superoxid dismutaza (SOD), iar cercetătorii au creat recent imitații SOD numite „nanozime”, dar până acum, nu sunt foarte bune la îndepărtarea radicalilor liberi de oxigen.

Așadar, Lina Wang, Zhiling Zhu și colegii săi au vrut să vadă dacă învățarea automată, o formă de AI, i-ar putea ajuta să proiecteze o nanozimă mai bună pentru tratarea căderii părului.

Pentru a creea aceste nanozime, cercetătorii au ales compuși de tiofosfat de metal de tranziție. Ei au testat modele de învățare automată cu 91 de combinații diferite de metal de tranziție, fosfat și sulfat, iar tehnicile au prezis că MnPS3 ar avea cea mai puternică capacitate asemănătoare SOD. Apoi, nanofoile de MnPS3 au fost sintetizate prin transportul de vapori chimici al pulberilor de mangan, fosfor roșu și sulf.

În testele inițiale cu celule fibroblaste ale pielii umane, nanofoile au redus semnificativ nivelurile speciilor reactive de oxigen fără a provoca reacţii adverse.

Pe baza acestor rezultate, echipa a pregătit plasturi cu MnPS3 și a tratat șoarecii afectaţi de alopecie androgenă cu aceștia. În decurs de 13 zile, animalele au regenerat fire de păr mai groase care au acoperit mai dens spatele anterior chel decât la șoarecii tratați cu testosteron sau minoxidil.

Cercetătorii spun că studiul lor a produs atât un tratament cu nanozime pentru regenerarea părului, cât și a indicat potențialul metodelor bazate pe computer pentru a fi utilizate în proiectarea viitoarelor terapii cu nanozime.

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente