Conform rezultatelor unui nou studiu realizat Institutul Karolisnka din Suedia în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Vrije din Amsterdam, copiii care petrec mai mult timp jucându-se jocuri video au prezentat un scor IQ mai ridicat, în timp ce televizorul și social media nu au avut un efect pozitiv, dar nici negativ.
Deoarece copiii petrec din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor, efectele tehnologiei asupra abilităților cognitive în dezvoltare ale celor mici sunt aprig dezbăture. Pentru a răspunde întrebărilor, cercetătorii au aplicat teste psihologice pentru mai mult de 9000 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani din SUA, pentru a evalua abilitățile cognitive ale acestora. Atât copiii, cât și părinții acestora au fost întrebați cât timp au petrecut cei mici uitându-se la televizor, jucându-se jocuri video și interacționând cu rețelele sociale.
Peste 5000 de copii s-au întors să reia testele psihologice 2 ani mai târziu. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să studieze modul în care performanța copiilor la teste a variat de la o sesiune de testare la alta și să controleze diferențele individuale în primul test. Ei au controlat, de asemenea, diferențele genetice care ar putea afecta inteligența și diferențele care ar putea fi legate de mediul educațional și de venitul părinților.
Copiii au petrecut în jur de 2 ore și jumătate în fața televizorului, o jumătate de oră pe rețelele de socializare și o oră jucând jocuri video. Important de menționat este faptul că acei copii care au răspuns că au petrecut mai mult timp jucând jocuri video, au avut punctaje cu aproximativ 2,5 puncte mai mari față de testele anterioare.
Nu au fost observate efecte semnificative, pozitive sau negative, ale vizionării TV sau ale rețelelor sociale.
„Nu am examinat efectele ecranului asupra activității fizice, a somnului, a bunăstării sau a performanței școlare, așa că nu putem spune nimic despre asta”, spune Torkel Klingberg, profesor de neuroștiință cognitivă la Institutul Karolinska. „Dar rezultatele noastre susțin afirmația că timpul petrecut în fața ecranului, în general, nu afectează abilitățile cognitive ale copiilor și că jocurile video pot ajuta de fapt la creșterea inteligenței. Acest lucru este în concordanță cu mai multe studii experimentale despre jocurile video”.
Este nevoie de mai multe cercetări cu privire la legătura dintre jocurile video și dezvoltarea inteligenței în timpul copilăriei. De asemenea, ar trebui cercetat și genul de jocuri care determină aceste creșteri ale scorurilor din testele psihologice.
„Vom studia acum efectele altor factori de mediu și modul în care efectele cognitive se leagă de dezvoltarea creierului în copilărie”, concluzionează prof. Klingberg.
Articol de Izabela Constantin