Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Pennington Biomedical Research Center au descoperit faptul că o dietă redusă în proteine poate avea numeroase avantaje pentru sănătate, prelungind durata vieții.
Această nouă cercetare a fost realizată pe șoareci și s-a descoperit că efectele depind de un hormon metabolic derivat din ficat, numit Fibroblast Growth Factor 21 (FGF21).
Este cunoscut faptul că reducând cantitatea de mâncare consumată, starea de sănătate poate fi îmbunătățită, prin reducerea aportului de proteine sau aminoacizi. În urmă cu câțiva ani, cercetătorii de la Laboratorul de Neurosemnalizare al Pennington Biomedical au descoperit că hormonul metabolic FGF21 era un semnal cheie care leagă corpul de creier în timpul restricției proteice. Fără acest semnal, șoarecii tineri din cadrul cercetării nu au reușit să-și schimbe comportamentul de hrănire sau metabolismul atunci când le-a fost schimbată dieta cu una săracă în proteine.
„Datele noastre sugerează că FGF21 comunică cu creierul și că, fără acest semnal, șoarecele nu „știe” că mănâncă o dietă săracă în proteine. Drept urmare, șoarecele nu reușește să-și schimbe în mod adaptiv metabolismul sau comportamentul de hrănire, “, a spus dr. Christopher Morrison, director al Laboratorului de Neurosemnalizare.
Noua cercetare condusă de doctorandul Cristal M. Hill indică faptul că dietele sărace în proteine produc efecte metabolice benefice la șoarecii în vârstă, îmbunătățind sănătatea metabolică a acestora, reducând fragilitatea și prelungindu-le durata de viață. Aceste efecte benefice au fost evidente și atunci când aportul de proteine a fost redus la șoarecii de vârstă mijlocie, protejând chiar împotriva daunelor obezității.
Când șoarecii masculi au avut gena FGF21 eliminată și apoi au fost hrăniți cu o dietă săracă în proteine, durata lor naturală de viață a fost redusă în comparație cu șoarecii normali hrăniți cu aceeași dietă.
Șoarecii fără gena FGF21 au crescut în general mai mari și au avut mai multă grăsime corporală. Cercetătorii spun că aceștia și-au pierdut complet toleranța la glucoză. Pe măsură ce acești șoareci au început să îmbătrânească în mod natural, au început să piardă în greutate mult mai devreme, devenind mai fragili mai repede decât cei cu genele FGF21 intacte.
Nu este clar cum se vor traduce aceste observații la oamenii în vârstă, dar speranța este că această lucrare va descoperi noi căi moleculare și neuronale care pot fi valorificate pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor.
„Această cercetare revoluționară are implicații importante pentru extinderea sănătății și a duratei de viață a oamenilor. Dacă oamenii de știință pot înțelege mai bine cum acționează dietele și hormonii nutriționali precum FGF21 pentru a prelungi durata de viață, aceste descoperiri ar putea compensa multe dintre problemele de sănătate care apar la vârsta mijlocie și mai târziu”, a declarat directorul executiv al Pennington Biomedical, John Kirwan.
Articol de Izabela Constantin