HomeHealthLegătura dintre coșmaruri și boala Parkinson

Legătura dintre coșmaruri și boala Parkinson

Un studiu recent sugerează că adulții care experimentează frecvent coșmaruri în timpul somnului pot fi pe cale să dezvolte boala Parkinson.

Numeroase studii anterioare au arătat că persoanele în vârstă care suferă de boala Parkinson sunt predispuse să experimenteze vise urâte sau coșmaruri frecvente. Studiile sugerează că între 17% și 78% dintre persoanele cu Parkinson au coșmaruri săptămânal. Acum însă, experții de la Universitatea din Birmingham cred că există dovezi că visele neplăcute experimentate frecvent ar putea fi un semn de avertizare timpurie pentru dezvoltarea bolii.

Cercetătorii au analizat datele a 3.818 de participanți care trăiesc în SUA, aceștia fiind urmăriți în medie timp de 12 ani. La început, participanții au completat o serie de sondaje, dintre care unul a inclus întrebări despre calitatea somnului.

Cercetătorii i-au urmărit pe cei care au coșmaruri cel puțin o dată pe săptămână la sfârșitul perioadei de studiu. În acest timp, medicii au diagnosticat 91 de cazuri de Parkinson. În general, cei care aveau vise urâte în mod regulat au avut de două ori mai multe șanse de a dezvolta boala în comparație cu cei care nu au făcut-o. Cu toate acestea, majoritatea diagnosticelor au avut loc în primii cinci ani de studiu, când riscul s-a triplat pentru aceștia, în comparație cu colegii care au dormit liniștit.

Rezultatele studiului sugerează faptul că adulții mai în vârstă care suferă de boala Parkinson vor începe să aibă coșmaruri cu câțiva ani înainte de a dezvolta simptome de tremor, rigiditate și mișcare lentă.

Autor principal, dr. Abidemi Otaiku, alături de colegii săi, intenționează să folosească scanări ale creierului EEG (electroencefalografie) pentru a analiza motivele biologice ale schimbărilor viselor. Acest nou studiu va implica voluntari care poartă capace craniene prevăzute cu electrozi în timp ce dorm.

Prezentul studiu arată faptul că visele pot dezvălui informații importante despre structura și funcția creierului și se pot dovedi a fi o țintă importantă pentru cercetarea în neuroștiință. Cercetătorii intenționează să reproducă descoperirile lor în populații mai diverse și să exploreze posibilele legături dintre vise și alte boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente